Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Moravec: Vyhrát na Holmenkollenu je něco speciálního

Oslo - Na začátku cílové rovinky se otočil, aby se přesvědčil, že Francouz Martin Fourcade jeho tempu nestačil. Biatlonista Ondřej Moravec si pak radostně vychutnal první velký triumf kariéry - premiérové vítězství ve světovém poháru. Na Holmenkollenu v neděli ovládl závod s hromadným startem. "Byl jsem moc rád, jak se závod vyvinul, a cílovou rovinku jsem si opravdu užil a ovace fanoušků vychutnal," řekl Moravec. "Vyhrát na Holmesu, to je speciální. Vždyť to je legendární areál a navíc vás sleduje i král. Ne, to není běžný závod světového poháru," poznamenal osmadvacetiletý biatlonista.

Ondřej Moravec na stupních vítězů
zdroj: ČT sport

Po závodu se Moravec skutečně společně s domácí hvězdou Torou Bergerovou a Martinem Fourcadem dočkal audience u jeho výsosti Haralda V. "Ptal se mě, zda je to moje opravdu první vítězství v kariéře. Já jsem pak na oplátku pochválil norské sportovce. Jak ty, co zářili nyní ve Val di Fiemme, tak nepřímo i jejich hvězdy z Nového Města na Moravě. Byl to zážitek a bylo to moc příjemné," popsal Moravec setkání s králem.

V předposledním okruhu Moravec běžel druhý s odstupem asi osmi sekund na Fourcada, který tak jako první zahájil závěrečnou položku. Český závodník si všiml, že soupeř první ránu nedal. "Asi by to tak nemělo být, ale nešlo to nevnímat. Snažil jsem se potom ale soustředit na sebe a svůj rytmus střelby," řekl. Minul pouze jednou a na trať vyrazil jako první z třicetičlenného startovního pole elitních biatlonistů. Ve finiši pak nedal v poslední době výborně běhající Moravec dotírajícímu Francouzovi šanci.

"Martin se blížil, ale v posledním dlouhém kopci jsem ještě našel zbytky sil. On pak poznal, že už mě nedoběhne, a asi to podvědomě zabalil," potěšilo Moravce. Triumf z Holmenkollenu je pro něj zatím maximem kariéry. "Cítím to tak, že je to pro mě i více než bronzová medaile z mixu," porovnával výhru v SP a třetí místo ze smíšené štafety na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. "Přestože jsem na štafetovém bronzu měl velký podíl, vnímám biatlon jako individuální sport, a proto stavím individuální vítězství nad světovou medaili," řekl.

Po únavě, která následovala po šampionátu na Vysočině, a nepříliš přesvědčivých výsledcích z předchozích klání v Oslu vítězství nečekal. "Přestože jsem věřil, že bych se ještě letos mohl znovu prosadit na stupně vítězů, nenapadlo by mě, že to přijde už tady v Oslu a ještě ke všemu to bude rovnou prvenství," usmál se spokojeně Moravec. S průběhem sezony je nadmíru spokojen. Vždyť v letošní zimě už byl v závodech světového poháru první, druhý i třetí. "Mám na kontě ve svěťáku všechny medailové pozice, bronz z mixu z mistrovství světa. Myslím, že jsem udělal další pokrok ve své kariéře," dodal úspěšný biatlonista.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články