Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kam povede kariéra nadějné Havlíčkové? Teď řeší spolupráci s koučem Frühaufem

Jak bude dál vypadat spolupráce nadějné běžkyně na lyžích Barbory Havlíčkové a legendárního trenéra Stanislava Frühaufa, někdejšího kouče olympijské vítězky Kateřiny Neumannové? Jasno má být do poloviny května. I díky jeho podpoře mohla Havlíčková v sedmnácti letech startovat na olympijských hrách. A mezi elitu by ráda nakoukla i v příští sezoně, prioritou pro ni však bude stejně jako letos juniorské mistrovství světa.

Barbora Havlíčková
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

Trenér Frühauf od podzimu psal Havlíčkové tréninkové plány, ale v přímém kontaktu nebyli. Jeho svěřenkyně absolvovala většinu tréninků samostatně. "K nějakému bližšímu kontaktu jsme se nedostali. V tuhle chvíli nedovedu říct, jak to bude, je to všechno v řešení. Určitě nechci říkat, že to bude končit, to vůbec ne," řekla Havlíčková.

Jako členka juniorské reprezentace byla častěji v přímém kontaktu s Martinem Koukalem, který juniorky vede. "Je perfektní, že má ty zkušenosti a že skončil relativně nedávno," pochvalovala si. Díky kondici Koukal jezdí tréninky se svými svěřenkyněmi, po večerech na videu analyzuje jejich techniku. Havlíčková vnímá, že má jeho velkou podporu. "Hrozně se mnou sdílí úspěchy i neúspěchy," řekla.

Pomáhá jí i Neumannová, ke které Havlíčková vzhlíží od útlého dětství. "Když byl Turín, tak jsem byla poslední rok ve školce. Všechny holčičky jsme chtěly být jako Kačka Neumannová. Je pro mě obrovským vzorem. Nikdy bych si nemyslela, že ona bude ten člověk, který mi bude tak úzce pomáhat," svěřila se.

Ví o svých rezervách  zapracuje na síle

Hlavním závodem uplynulé sezony pro ni bylo juniorské mistrovství světa, ze kterého si odvezla čtvrté a páté místo. Nečekaně si ale splnila i olympijský sen. Zjistila, jak velký rozdíl je mezi juniorským a seniorským lyžováním. Ve srovnání se zkušenějšími soupeřkami ztrácí hlavně v síle. "V té mám obrovské rezervy a vím, že na ní musím pracovat. Na to se chci právě i vzhledem k příští sezoně hodně zaměřit," řekla lyžařka z Vimperka.

V letní přípravě chce absolvovat osvědčená soustředění z loňska. Ráda by i nějaké závody v bězích do vrchu, plánuje třítýdenní pobyt na Dachsteinu a letní týdenní pobyt v hale na sněhu v Oberhofu.

Také v příští sezoně touží uspět hlavně na juniorském mistrovství světa. Ráda by se ale dostala i do nominace na seniorský světový šampionát a chtěla by si vyzkoušet i některý ze závodů Světového poháru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články