Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bauerův tým hlásí příchod Smutné, v sezoně spoléhá i na Černousova

Tým Lukáše Bauera vstoupí do čtvrté sezony v dálkových bězích na lyžích s novou posilou Kateřinou Smutnou a dosavadní oporou Iljou Černousovem z Ruska. Bude také startovat pod novým názvem Bauer Ski Team. "Chceme aspirovat na top pětku a tajně doufám v trojku. Je to vysoký cíl, ale proč je mít nízké," řekl Bauer. Nejlepší český běžec na lyžích posledních let nevylučuje ani strat na olympijských hrách v Koreji, přestože ho považuje za velmi málo pravděpodobný.

Kateřina Smutná
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Vítězka slavného Vasova běhu z roku 2016 Smutná by měla pomoci Bauerovu výběru vylepšit sedmé místo v hodnocení družstev z minulé sezony seriálu Ski Classics. "Příchod Katky značí, že máme před sebou další kapitolu a pomýšlíme výše. Je to skvělá zpráva," uvedl Bauer.

Čtyřiatřicetiletá Smutná závodila dva roky v norském týmu a po uplynulé sezoně, v které vyhrála sedm závodů (pět v řadě) a celkově v něm skončila druhá, vyslyšela Bauerovo vábení. Spolu s ní přišel do týmu i její osobní trenér Radim Duda.

"Cítím se dobře, nejsem na tom hůř než minulý rok," řekla Smutná. Plánuje především laufařské závody. "Nejvyšším cílem je Ski Classic. Olympiáda zatím v plánu není, vidím to na hodně malé procento," uvedla Smutná, která jezdí za Česko znovu od loňska. Předtím od roku 2006 reprezentovala Rakousko.

"Příprava šla ideálně, vše podle představ, bez nemoce, bez zranění," prohlásila Smutná s tím, že je ve formě. "Určitě na tom nejsem hůř než loni," dodala. Jejím vrcholem bude Vasův běh, chtěla by ale i celkové vítězství ze Ski Classics. "Katka je dříč, potvrzuje to i svými výsledky," dodal Bauer.

A co Korea?

Zatímco Smutná nejspíše o start na hrách v Pchjongčchangu usilovat nebude, do Koreje se zkusí probojovat další tři členové Bauerova výběru. Nominaci si chtějí vyjet Adam Fellner, Austrálii reprezentující Slovinka Barbara Jezeršeková a také Francouz Alexis Jeannerod.

A přestože už původně ukončil reprezentační kariéru, start na olympijských hrách striktně nevylučuje ani Bauer.

"Spousta lidí to má tak, že jako Blaník, až bude nejhůř, Bauer přijede a zachrání české lyžování. To jim samozřejmě nemůžu vyvrátit, ale ta pravděpodobnost je pokud ne nulová, tak velmi malá," prohlásil. Mezi nominační kritéria patří umístění na bodované pozici ve Světovém poháru. Kdyby toto Bauer nesplnil, mohl by ho nominovat i reprezentační trenér Ilka Jarva.

Ilustrační foto

Bauer vedle vedení týmu dálkových běžců plánuje také vyrazit do stopy. Je přihlášen skoro do všech závodů dálkového seriálu. "Ale platí plán poloviny závodů. Prapor by měli držet specialisti a já budu chtít zajet co možná nejlépe, ale prioritou je fungování týmu," řekl Bauer. Vysvětlil, že v létě absolvoval zhruba padesát procent dřívějšího objemu tréninku a ještě prodělal boreliózu.

Tři sezony se jeho tým jmenoval Pioneer Investments, ale společnost byla prodána a rozhodla se v lyžování nepokračovat. "Tým je každopádně zajištěn, i když to je náročné, ale jsem rád, že se mi ho podařilo udržet, a to rovněž po servisní stránce," řekl Bauer s tím, že během sezony musí hledat nové partnery. "A když je nenajdeme, pojedeme takhle celou sezonu," dodal.

V rámci týmu se snaží závodníky co nejvíce podpočřit. "Nejen po materiální tránce, ale předat jim také zkušenosti. Na druhé straně jsem vždy tvrdil, že nechci být v žádném případě trenérem. Ale v takovémhle týmu někdy musíte dělat všechno," vysvětlil Bauer.

Seriál dálkových běhů odstartuje prologem 26. listopadu ve Švýcarsku. Mezi vrcholy tradičně patří tuzemská Jizerská 50 (18. února) a Vasův běh (4. března).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články