Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finský kouč Jarva změnil tréninkovou filozofii, výsledky očekává především od Jakše

České běžecké lyžování prochází generační obměnou. Nástupci medailistů z mistrovství světa či olympijských her - Bauera, Neumannové nebo Koukala - se elitním závodníkům nepřibližují. I proto svaz angažoval do pozice šéftrenéra finského odborníka Ilkku Jarvu. "Musíme být upřímní. V posledních letech systém ani tréninky nefungovaly. Mezinárodní úroveň se posunula jinam a mladí Češi nebyli schopni jí dosáhnout," konstatoval šestatřicetiletý kouč, který se národního týmu ujal v dubnu. 

Ilkka Jarva
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Působil jsem ve Finsku jako trenér 12 let. Pak přišla žádost českého svazu na finský, jestli by mohl někdo pomoci českému lyžování s vývojem tréninkového systému. Šéftrenér Finska mi zavolal, abych do Česka poslal svůj životopis. Následně jsme zjistili, že mezi tím, co mohu nabídnout a jaké mám zkušenosti, a tím, co reprezentace potřebuje, je velká shoda," popsal začátky spolupráce Jarva.

"Ve Finsku jsem pracoval se všemi věkovými kategoriemi. Čtyři roky jsem vedl i seniorský B-tým, kde byla situace podobná jako teď u toho českého. Byla tam spousta závodníků, kteří chtěli proniknout do Světového poháru," dodal.

Nabídku svazu přijal i vzhledem k faktu, že má český sport v zemi tisíců jezer dlouhodobě velmi dobrý zvuk, a mentalita závodníků je podobná. "Češi jsou stejně jako Finové ochotní tvrdě pracovat. Mají velké ambice, chtějí se rozvíjet," řekl Jarva.

Je nám líto, video expirovalo.
Finský trenér Jarva se snaží pozvednout české běžecké lyžování

Kromě šéftrenérské pozice si zkušený odborník vzal pod svá křídla i modernizaci mládežnického systému. "Byl jsem překvapen, jak velký rozdíl panuje v přístupu k základní fyziologii lyžaře. Tohle se budu snažit změnit, přinést náš pohled. Ve Finsku a celé Skandinávii hodně sázíme na aerobní výkonnost," připomněl. 

Z tohoto důvodu Jarva často debatuje s koučem juniorské reprezentace Martinem Koukalem. "S Martinem si telefonujeme a řešíme základní postupy a filozofii přípravy," prohlásil.

Pozitivně hodnotí i spolupráci se Zbyňkem Valouškem a Janem Francem, trenéry národního týmu mužů a žen. "Našli jsme dobrý způsob komunikace. Ode mě vychází základní myšlenky a celková filozofie, o které často diskutujeme. A práci při zátěži odvádí Zbyněk s Honzou. Není to jednoduché, když vám – jako trenérovi – předkládá někdo nové myšlenky a chce vás trochu změnit. Musí přijmout něco, co předtím nedělali. Jsou v tom skvělí," ocenil své kolegy.

1/4 roku v Česku nebo na soustředěních, 40 dní ve Finsku

Šestatřicetiletý Seveřan aktuálně dohlíží na přípravu reprezentačních výběrů v rakouském středisku Dachstein. "Sice svítí slunce, ale sníh nevlhne, takže se na něm dobře trénuje. Je to velmi dobré," pochvaloval si.

"Jsem s týmy nebo v Česku 120 dní, pak strávíme asi 40 dní ve Finsku. Absolvujeme tam dva tréninkové bloky a dva závody Světového poháru," nastínil nejbližší program.

Bauer byl v nejlepší formě aerobní mašina

Jarva si uvědomuje, že české běžecké lyžování prochází generační obměnou, a mezi světovou elitu nepatří. "Musíme být upřímní. V posledních letech systém nefungoval. Mezinárodní úroveň se posunula jinam a mladí Češi nebyli schopni jí dosáhnout. Zejména kvůli tomu je potřeba dostat do praxe nové myšlenky a leccos změnit," upozornil.

"Ve sportu je normální, že něco přestane fungovat a musíte udělat něco jiného, ale myslím si, že si z předchozí generace lze vzít dobré věci. Podle mě byl Bauer v nejlepší formě aerobní mašina. Neumannová byla ve vrcholné formě také skvělá. Je zapotřebí na to navázat."

I proto rozhodl Jarva o vyšším počtu tréninkových jednotek. "V roce Olympijských her v Turíně trénovali Finové průměrně méně než 700 hodin ročně. Teď je to 850 hodin. A Češi pravděpodobně uvažovali stále stejně," předložil srovnání.

Ilustrační foto

Reprezentačním lídrem je aktuálně jednatřicetiletý Martin Jakš. Ostatní členové národního týmu výkonnostně dozrávají a jejich čas by měl teprve přijít. "Pro spoustu lidí jsou důležité výsledky. Jediným způsobem, jak vylepšit výsledky závodníka, je pozitivně ovlivnit jeho každodenní práci, aby byl lepší," naznačil své záměry.

"Martin Jakš by měl zajet nejlepší výsledky na Hrách. To by měl dokázat. Všichni ostatní by se měli soustředit na to, aby se neustále zlepšovali. A to znamená, že by v Koreji měli zajet jedny ze svých nejlepších závodů v životě."

Podle finského trenéra nelze očekávat, že modernizace systému přípravy přinese kýžené ovoce okamžitě. "Myslím si, že efekt na týmové úrovni se může dostavit až po dvou, třech, pěti, deseti letech. Ve výkonnostních sportech se věci nemění příliš rychle. U některých závodníků však mohou změny po letech stereotypu přinést bleskový efekt. Když budeme mít štěstí, mohou přijít dobré výsledky celkem rychle," uzavřel Jarva.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články