Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Žádné riziko. SP v běhu na lyžích v Novém Městě nebude

Nové Město na Moravě - Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě v příští sezoně nebude, rozhodlo zasedání kalendářní komise mezinárodní lyžařské federace FIS ve slovinské Portoroži. Český svaz lyžařů od pořadatelství závodů vzhledem k současné situaci na ministerstvu školství a finančnímu riziku odstoupil.

"Řešili jsme, zda jsme schopni uspořádat tento závod v nadcházející sezoně. Po informacích o aktuální situaci od člena Národní rady pro sport Romana Kumpošta se vedení SLČR rozhodlo, že je to akce tak riskantní, že nejsme schopni ji garantovat," uvedl sportovní ředitel svazového úseku běžeckých disciplín Lukáš Sacher.

Světový pohár v běhu na lyžích se měl v Novém Městě na Moravě uskutečnit 20. a 21. ledna příštího roku. Místo toho se ve stejném termínu bude konat v Planici. "FIS nemá prostor nám dát čas na rozmyšlenou například do 30. srpna, kdy bychom měli vědět více," řekl Sacher.

Do Česka se Světový pohár běžců vracel ve dvouletých intervalech. "Byli jsme ubezpečeni, že v tomto dvouletém cyklu zůstáváme. V lednu 2020 by po Tour de Ski měly následovat Světové poháry v Drážďanech, Novém Městě a Planici," dodal Sacher.

Rozpočet závodů Světového poháru v Novém Městě se v poslední době pohyboval mezi 14 a 15 miliony korun.

Absenci závodu v SP považuje novoměstský starosta Michal Šmarda za velkou škodu. "Moc bych si přál, aby se to ještě podařilo zvrátit, protože si myslím, že k tomu vážné důvody nejsou," řekl. Nové Město je na špičkové závody podle něj připravené, a to jak v lyžování, tak v biatlonu. "Máme zásobník na sníh, myslím si, že ten areál pořádání závodu v pohodě zvládne," uvedl Šmarda.

Ministerstvo školství pozastavilo sportovním svazům dotace v souvislosti s podezřením, že se na rozdělování peněz na investice domlouvala bývalá náměstkyně MŠMT Simona Kratochvílová se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Ministryně Kateřina Valachová slíbila, že i přes pokračující vyšetřování obdrží všechny svazy sto procent dotací do konce června.

Je nám líto, video expirovalo.
V Novém Městě na Moravě Světový pohár v běhu na lyžích letos nebude
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články