Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Je to definitivní. Bauer ukončil reprezentační kariéru

Praha - Lukáš Bauer už na olympijských hrách v Pchjongčchangu startovat nebude. Špičkový běžec na lyžích potvrdil, že na světovém šampionátu ve finském Lahti v březnu skončila jeho reprezentační kariéra. Závodit bude už jen v dálkových bězích.

Dojatý Lukáš Bauer po medailovém ceremoniálu
zdroj: ZUMA autor: Nils Jakobsson

"Za reprezentaci už neplánuji startovat, moje rozhodnutí se nezměnilo," řekl devětatřicetiletý Bauer. "Vstupoval jsem do zimy s tím, že bude moje poslední v reprezentaci a na olympiádu v Pchjongčchangu se minimálně jako závodník nepodívám," uvedl majitel tří olympijských medailí a dvojnásobný vicemistr světa.

Jeho posledním individuálním vystoupením v národním dresu bylo 19. místo v klasické patnáctce v Lahti. "V cíli jsem spokojen nebyl a po závodu jsem se v dešti vyjížděl dvě a půl hodiny, abych si vyčistil hlavu. Jindy bych si mohl říct, že příště to napravím, ale teď už ne a déle jsem se s tím srovnával," vzpomínal.

Připomeňte si skvělý finiš Lukáše Bauera na MS 2015:

Je nám líto, video expirovalo.
Finiš Lukáše Bauera v závodě MS na 50 km klasicky

S odstupem času ale bere výsledek pozitivně. "Svědomí jsem měl čisté. Myslím, že jsem se rozloučil se ctí a jsem spokojen," uvedl Bauer.

"Důvod, proč končím s reprezentací, není čistě výkonnostní," řekl Bauer. "Mohl bych docela se ctí závodit na příští olympiádě, ale jde zejména o rodinu. Byla hodně bita mojí kariérou a už nechci, aby strádali kvůli plnění mých vzdušných cílů," řekl Bauer, který s manželkou Kateřinou vychovává dceru Anetu a syna Matyáše.

Lukáš Bauer: "České lyžování momentálně není v ideální formě, ale nejsem pesimista, vidím v něm potenciál. Jsem přesvědčen, že talenty máme."

Štěstí na lidi

"Jsem hlavně strašně rád, že jsem celou kariéru měl štěstí na lidi. Bez nich bych to nikdy nedokázal. Skvělou kariéru neměl Bauer, ale všichni lidi kolem a Bauer byl jenom součástí," řekl vítěz Světového poháru z roku 2008.

Jeho prvním výrazným úspěchem bylo prvenství v závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě v roce 2003. "Tím všechno začalo. S (trenérem) Mírou Petráskem jsme tam poprvé slavili senzační úspěch," vzpomínal Bauer. Dál ho napadlo stříbro z olympiády v Turíně 2006 i z mistrovství světa v Liberci 2009.

Je nám líto, video expirovalo.
Bauer se loučí: Jednou to přijít muselo

Na olympiádě startoval pětkrát, na světovém šampionátu jedenáctkrát a ve Světovém poháru odjel 19 sezon. "Dobrých výsledků, a musím se trošku poplácat, bylo hodně," uvedl vítěz osmnácti závodů SP. Možná nejvíce si váží týmového úspěchu - bronzu štafety z olympiády ve Vancouveru 2010. "Byť jsem byl celou kariéru spíš individualista, tak to byl skvělý zážitek a něco senzačního."

Dálkové běhy na prvním místě

Nadále se bude věnovat v dálkových v bězích svému týmu Pioneer Investments, který založil před třemi lety. Už shání posily, aby si splnil cíl dostat se v hodnocení družstev do pátého místa. Sám chce dál běhat podle možností. "Prioritou je zajištění týmu, a když to půjde, chci závodit," řekl dvojnásobný šampion Tour de Ski.

Z pozice manažera musí sehnat tři až čtyři miliony korun pro běžce a servisní tým. "Ve srovnání se skandinávskými týmy jsme z tohoto pohledu druhodivizní, ale dají se porážet a chceme jim konkurovat," řekl Bauer. Je rád, že i pro příští zimu udržel v týmu ruského běžce Ilju Černousova.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články