Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Blíží se Jizerská padesátka, sněhové podmínky jsou ideální

Praha - O víkendu oslaví Jizerská padesátka jubilejní padesáté narozeniny. V sobotu i v neděli budou probíhat doprovodné akce, které podtrhnou historický odkaz závodu i oslavu jeho současné podoby. V Bedřichově aktuálně panují ideální sněhové podmínky, sněhu je nadbytek, část pokrývky musela být z trati dokonce odbagrována. Organizátoři si z tohoto důvodu přesun závodu z ledna na únor pochvalují. Letošního ročníku Padesátky se zúčastní zajímavé osobnosti, na start se postaví také člen bronzového čtyřkajaku z Ria Lukáš Trefil. 

Jedním ze zahajovacích doprovodných programů tradičního běžkařského závodu je šachový turnaj. "Na letošní ročník jsme připravili padesát šachových soubojů s Davidem Navarou, kam se závodníci mohou přihlást. Máme tam pozvané zajímavé osobnosti. Je to takový zajímavý vstup do Jizerské padesátky," popsal akci člen organizačního výboru Jizerské padesátky Tomáš Leixner.

Hlavnímu závodu bude předcházet Jizerská desítka, která je určená pro běžkařské začátečníky nebo rodiny s dětmi.  "Ta je pro všechny, kdo chtějí zažít atmosféru velkého závodu, ale nevěří si na padesát kilometrů. Je to i příležitost se pokochat, Jizerské hory nabízí krásné výhledy," řekl Leixner. 

Pořadatelé přesunuli letošní závod na únor na rozdíl od předchozích let, kdy se Padesátka jezdila v lednu. Bylo to především kvůli sněhovým podmínkám, které jsou nyní ideální. "V předchozích letech jsme každé Vánoce bojovali s tím, jestli Jizerská padesátka bude. Sledovali jsme předpovědi počasí a každou změnu jsme těžce nesli. Proto jsme se rozhodli závod přesunout na únor. A ty sněhové podmínky v Bedřichově jsou teď fantastické.

Sněhu je akutálně tolik, že část pokrývky muselo být z trati odstraněno. "Takže letos to jsou spíš příjemné starosti," okomentoval Laixner situaci. Příští rok se bude Jizerská padesátka odehrávat v době zimních olympijských her. Organizátoři ale na první místo staví právě sněhové podmínky."

"Jsme si té kolize vědomi, ale pro nás je důležité počasí. Především to, abychom měli na Jizerskou padesátku sníh. Volba nebyla jednoduchá, museli jsme zvažovat všechny faktory, ale tento termín nám z toho vyšel nejlíp. Samozřejmě doufáme, že v té době nebude například finále hokejového turnaje s českou účastí," dodal Leixner.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články