Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Elitní běžci na lyžích Legkov a Vylegžanin mají kvůli dopingu pozastavenou činnost

Moskva - Stín ruského organizovaného dopingu už plně doléhá i na běžce na lyžích. Olympijský vítěz ze Soči Alexandr Legkov i trojnásobný stříbrný medailista Maxim Vylegžanin mají kvůli podezření z dopingu pozastavenou činnost. Nezúčastní se tak Tour de Ski, stejně jako jejich reprezentační kolegové Jevgenij Bělov a Alexej Petuchov.

Alexandr Legkov
zdroj: AP

Ruská média o suspendaci sportovců informovali šéfka běžeckého lyžování Jelena Vjalbeová a trenér Oleg Perevozčikov. "Bohužel, tito sportovci nebyli nominováni kvůli dočasnému zastavení činnosti ze strany FIS," řekla Vjalbeová. Běžecký miniseriál Tour de Ski začne 31. ledna.

FIS v minulých dnech dočasně zastavila činnost šestici ruských reprezentantů, které vyšetřuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v důsledku nedávné zprávy Světové antidopingové agentury (WADA) o státem podporovaném dopingu v Rusku.

Žádná strana oficiálně sportovce dosud nejmenovala a ani tentokrát nebyla zmíněná jména konkrétně spojena s obřím skandálem. Již dříve svoji suspendaci potvrdila Julia Ivanovová a podle agentury r-sport nově také Jevgenija Šapovalovová.

Vítěz Tour de Ski z roku 2013 Legkov v Soči vyhrál volnou padesátku před Vylegžaninem a dalším Rusem Iljou Černousovem. Vylegžanin byl druhý také ve sprintu dvojic a stejně jako Legkov i ve štafetě, o rok později se stal mistrem světa ve skiatlonu.

Legkov a Bělov sdělili svému právníkovi, že jsou vyšetřováni proto, že "na lahvičkách s jejich vzorky se údajně našly stopy, které ukazují na jejich otevření". Německá agentura SID citovala zástupce obou běžců, jenž uvedl, že jejich vzorky nevykazovaly žádné odchylky od normálu. Dodal, že jejich jména se neobjevují ve zprávě WADA o státem řízeném dopingu.

Petuchov je úřadujícím vicemistrem světa ve sprintu dvojic a ze stejné disciplíny má olympijský bronz z Vancouveru 2010. Bělov v Soči skončil nejlépe na 18. místě ve skiatlonu, Petuchov tam byl osmý ve sprintu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články