Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Řezáč dojel v hromadném finiši Vasova běhu devátý, ženám kralovala Smutná

Sälen (Švédsko) – Devadesát kilometrů dlouhý Vasův běh vyhrál Nor John Kristian Dahl. Legendární závod zařazený do seriálu Ski Classics vrcholil v hromadném finiši a neztratili se v něm ani Češi. Na děleném devátém místě dojel Stanislav Řezáč, dvanáctý byl Petr Novák. Závod žen vyhrála Rakušanka a česká rodačka Kateřina Smutná.

Vasův běh
zdroj: ČTK/ZUMA

Do cíle Vasova běhu se přiřítilo skoro třicetičlenné pole mužů. Početná skupina necelých šest kilometrů před cílem dojela Nora Christoffera Callesena, který byl v úniku asi padesát kilometrů a vypracoval si náskok více než dvou minut. V závěru se ale propadl.

Dvaačtyřicetiletý Řezáč, který už byl na Vasově běhu jednou druhý a pětkrát třetí, inicioval během závodu zvýšení tempa elitní skupiny. Ve finiši se člen týmu Silvini Madshus držel na nadějné pozici okolo šesté příčky, ale do čela se nepropracoval a cílem projel s odstupem tří vteřin za vítězem.

Novák jel Vasův běh podruhé. Člen týmu Lukáše Bauera Pioneer Investments-Craft byl v cíli ve stejném času jako Řezáč. Dvanáctým místem výrazně vylepšil 49. příčku z roku 2012.

Finiš, před kterým si běžci najížděli vzájemně na špičky lyží, jak se tlačili před sebe, rozhodl Dahl a radoval se ze svého druhého triumfu. I další příčky na stupních vítězů obsadili Norové. Druhý skončil Stian Hölgaard a třetí Anders Höst. Čtvrtý byl trojnásobný vítěz Světového poháru a trojnásobný olympijský šampion Švýcar Dario Cologna.

Napínavý byl i dojezd žen

Dlouho vedla Švédka Britta Johanssonová Norgrenová, ale rodačka z Jablonce nad Nisou Smutná se na ni dotáhla, šikovně se propletla mezi muži a slavila první výhru na Vasově běhu. "Byl to perfektní den. Všechno šlo skvěle, neměla jsem křeče, což mi pomohlo," řekla. Třetí skončila s minimálním odstupem sedmi vteřin další Švédka Lina Korsgrenová, která od této sezony patří do týmu Lukáše Bauera.

Výsledky Vasova běhu

Muži: 1. Dahl 4:08:00, 2. Hölgaard -1, 3. Höst, 4. Fjeld (všichni Nor.), 5. D. Cologna (Švýc.), 6. Ottosson (Švéd.) všichni -2, ...9. Řezáč, 12. Novák (oba ČR) oba -3.

Ženy: 1. Smutná (Rak.) 4:17:56, 2. Johanssonová Norgrenová -2, 3. Korsgrenová (obě Švéd.) -7, 4. Bonerová (Švýc.) -2:42, 5. Slindová (Nor.) -2:54, 6. Lindborgová (Švéd.) -6:02, ...27. Zelenková (ČR) -46:40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články