Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Elitní kategorie pojede Jizerskou padesátku přes 50 km

Bedřichov - Elitní kategorie běžců na lyžích absolvuje Jizerskou padesátku na počest zesnulých horolezců na patnáct kol. Kvůli nedostatku sněhu se pojede na zkráceném okruhu okolo čtyř kilometrů a trať závodu klasickou technikou seriálu Ski Classics tak bude měřit přes 50 km. Přímý přenos závodu sledujte v neděli od 8:30 na ČT sport a našem webu. Ve dnech před startem hlavního závodu vysílá ČT sport Minuty z Jizerské 50. Praktické rady se dozvíte v pořadu Jak na Jizerskou 50.

Jizerská padesátka
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Bude to mimořádně silná připomínka historické tradice Jizerské padesátky," uvedl David Douša z organizačního výboru. "Navždy také vyřadíme prvních patnáct startovních čísel a nikdy už se s nimi na Jizerské padesátce závodit nebude. Patří horolezcům a jejich historickému odkazu," doplnil Douša.

Jizerská 50 se od roku 1971 jezdí s přídomkem Memoriál Expedice Peru '70 na počest horolezců, kteří stáli u jejího zrodu. Horolezci TJ Lokomotiva Liberec běhali závod jako test výkonnosti a přípravu na náročné expedice a v roce 1970 patnáct z nich zahynulo pod kamennou lavinou na peruánském Huascaránu.

Pořadatelé Jizerské padesátky se zástupci série Ski Classics rozhodli o trati pro elitní závodníky před úterní půlnocí a usnesli se na 15 kolech. "Bude to pocta zesnulým horolezcům a zároveň skutečně extrémně těžký závod, jehož vítězové budou skutečnými hrdiny," řekl David Nilsson, výkonný ředitel seriálu dálkových běhů Visma Ski Classics.

Elitní skupina, sto mužů a 18 žen, odstartuje v neděli současně v 8:30. Vzhledem k tomu, že se pojede 15 kol na krátkém okruhu a úzké trati, tak závodníci, kteří budou v průběhu dostiženi o celé kolo, budou muset odstoupit.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce na víkend posílí linky, které směřují z obou měst do Bedřichova. Z Liberce, od zastávky naproti budově TJ Lokomotivy v Jablonecké ulici, bude navíc jezdit v půlhodinových intervalech zvláštní kyvadlová linka. "Autobusy pojedou v trase linky číslo 19 přímo do Bedřichova bez zastavení," uvedla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Kolik a kdy?

Pro rekreační běžce se nic nemění. Ti vzhledem k nedostatku sněhu, kvůli němuž se letošní ČEZ Jizerská 50 nemůže odjet na tradiční štrece z Bedřichova na Jizerku a zpět, absolvují trať okolo 16 km v blocích vždy s maximálně 400 závodníky. Část poběží už v pátek a další vlny v sobotu i v neděli.

Premiérový ročník ČT Jizerské desítky se pojede v sobotu v 11 hodin na 2 okruzích.  Trať bude pro závodníky vyhrazena po dobu 1,5 hodiny.

Kvůli nepřízni počasí organizátoři dokonce uvažovali, že by se závod konal i bez lyží. Vzhledem k ochlazení se podaří připravit alespoň krátký okruh. "Na to, abychom byli schopni zprovoznit celou padesátikilometrovou trasu, bychom potřebovali tak 30–35 centimetrů přírodního sněhu po celé délce trati. V tuhle chvíli máme patnáct a vydatnější sněžení se očekává až v neděli. Proto jsme připravili ten čtyřkilometrový okruh z technického sněhu," uvedl člen organizačního výboru Tomáš Leixner.

Pořadatelé do budoucna uvažují i nad změnou termínu konání Jizerské 50, která se třeba v 90. letech běhala pravidelně v únoru. "Je to jedna z věcí, nad kterou kvůli klimatickým změnám uvažujeme. Necháváme si dlouhodobě analyzovat počasí a sněhovou pokrývku a hledáme ideální termín. Ani tak ale nejde zaručit, že bude třeba v únoru sníh, vždycky jde jen o statistickou pravděpodobnost," doplnil Leixner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články