Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Fantastický Bauer vyhrál stříbro na padesátce

Falun (Švédsko) - Příprava Lukáše Bauera celou zimu směřovala k závodu na 50 kilometrů na MS v klasickém lyžování ve Falunu. Sedmatřicetiletý běžec jel zřejmě svůj poslední závod na světovém šampionátu v kariéře a nakonec získal stříbrnou medaili. V dramatickém finiši jej nakonec porazil Nor Petter Northug. Bronz vybojoval domácí Švéd Johan Olsson. Martin Jakš obsadil 16. místo, Aleš Razým doběhl na 36. pozici.

Sedmatřicetiletý Bauer se dočkal druhého cenného kovu na mistrovství světa. Před šesti lety se v Liberci radoval na klasické patnáctce rovněž ze stříbra. "Naprosto skvělé, je to prostě bomba. Chtěl bych poděkovat servismanům," řekl Bauer svazu. "Už jsem si na stupních dělal legraci, že už jsem to zapomněl, co se tam dělá," smál se s medailí na krku.

Bauerovi vyšla sázka na padesátku, na kterou se celou sezonu zaměřoval. A risk mu vyšel také v samotném závodu, v kterém se skoro pořád držel v čela a kontroloval nástupy soupeřů. Krizi měl okolo 40. kilometru, ale brzy se znovu dostal do tempa.

Běžci mají na padesátce možnost dvakrát vyměnit lyže a podruhé většina z nich přezula 15 km před cílem, zatímco Bauer jako jediný provedl výměnu až v době, kdy chybělo pět kilometrů. I díky tomu poslední čtyři kilometry "finišoval" a snažil se roztrhat početné pole.

Na stadion vjel první před Rusem Vylegžaninem. Ale zezadu se mohutnými záběry blížil Northug. Na Nora Bauer nestačil, atak Olssona však odrazil. "Northug je fenomén, je to špičkový lyžař, jako Olsson na klasice. Ruku na srdce, já nejlepší sezony mám za sebou a tohle, to je hukot," řekl rozzářený Bauer.

Při projetí cílem zvedl Bauer ruce nad hlavu, protože zisk medaile pro něj znamená velké zadostiučinění. Možná šlo o jeho poslední závod na MS. "Vidím to tak, že to byl to můj poslední závod na mistrovství světa, ale může se stát, že to za dva roky poruším. Ale myslím, že ne," řekl běžec z Božího Daru. Česká výprava získala díky Bauerovi ve Falunu jedinou medaili a první na MS klasiků právě od Bauerova stříbra v Liberci 2009.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články