Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Švédové slaví výhru Kallaové, Vrabcová-Nývltová dojela třiadvacátá

Falun – Desetikilometrový závod volnou technikou vyhrála Švédka Charlotte Kallaová s více než čtyřicetisekundovým náskokem před velkým překvapením, Jessikou Digginsovou z USA. Senzační úspěch Američanek podtrhla třetím místem Caitlin Greggová. Trať výrazně poznamenalo sněžení, například favorizované Norky zcela propadly. Nejlepší z Češek byla Eva Vrabcová- Nývltová na 23. místě. Na Kallaovou ztratila téměř dvě minuty. Další česká reprezentantka Karolína Grohová obsadila 55. pozici.

Charlotte Kallaová
zdroj: ČTK/ZUMA

Sedmadvacetiletá Kallaová získala první individuální zlato na mistrovství světa, na této trati je i olympijskou vítězkou z Vancouveru. Formu prokázala už v posledním testu před MS, na světovém poháru v Östersundu vyhrála desítku volnou technikou poprvé právě od ZOH 2010.

Bronzová žena ze skiatlonu Kallaová rozjela závod fantasticky, už po kilometru a půl měla před druhou Norkou Therese Johaugovou náskok více než osmi sekund. Pomaleji začala také další z norských medailových adeptek Marit Björgenová, vítězka úvodního sprintu, které se ale nevydařil skiatlon a ani dnes si chuť nespravila.

Na prvním mezičasu byla pátá a na Kallaovou ztrácela 12 sekund. Vrabcová-Nývltová byla v té chvíli na čtrnáctém místě o téměř 17 sekund pomalejší než vedoucí Švédka a bylo jasné, že dnešní závod nebude patřit mezi její nejlepší.

Trápení od třetího kilometru

"Chvílemi to bylo dobré a chvílemi špatné. Myslela jsem si, když jsem viděla ten sníh, že to bude ještě horší, ale opravdu to nebyl můj den," uvedla desátá žena ze sobotního skiatlonu. "Určitě spokojená nejsem, chtěla jsem od toho závodu víc, ale na to, jaké byly podmínky, tak se s tím nedalo dělat nic jiného. Prostě jsem bojovala, jak to šlo," řekla Vrabcová-Nývltová. Přípravu lyží nechala na servismanech a věřila, že vyberou nejlepší variantu. "Vím, že čekali do poslední chvíle, jestli namazat na sněžení, nebo ne. Nevím, jak se nakonec rozhodli, ale je to tak a já to musím brát, byla jsem s tím smířená," řekla.

Na trati měla podle svých slov problémy od třetího kilometru. Nepomohli jí ani fanoušci, kteří vytvářeli především pro Kallaovou bouřlivou atmosféru. "Do kopce to bylo příjemné, ale jinak jsem se tak trápila, že jsem to ani nevnímala," prohlásila česká běžkyně.

Kallaová neměla konkurentku

Kallaová tempo nepřepálila, náskok dál navyšovala a bylo jasné, že si jede pro zlato. Norky naopak ztrácely čím dál víc a bylo zjevné, že jejich servismani netrefili v proměnlivých podmínkách mazání. Obhájkyně titulu z minulého MS Therese Johaugová vyhořela (27.) podobně jako Marit Björgenová (31.), lyže nejely ani stříbrné ženě ze skiatlonu Astrid Jacobsenové (33.). Všechny s výjimkou Heidi Wengové skončily až za Vrabcovou-Nývltovou.

Na posledním mezičasu už Kallaová měla náskok více než 40 sekund a luxusní vedení pohodlně dovezla až do cíle. Jejími nejbližšími pronásledovatelkami byly překvapivě Američanky: Digginsová má po zlatu z týmového sprintu na minulém MS druhou medaili ze světového šampionátu, Greggová si připsala největší úspěch v kariéře. Dosud byla na MS v individuálním závodu nejlépe 47. před šesti lety v Liberci, na OH ve Vancouveru dojela na této trati třicátá.

Výsledky běhu žen na 10 km

1. Kallaová (Švéd.) 25:08,8, 2. Digginsová -41,0, 3. Greggová (obě USA) -46,9, 4. Rydqvistová (Švéd.) -48,6, 5. Faivreová-Piconová (Fr.) -55,2, 6. Von Siebenthalová (Švýc.) -59,2, 7. Išidaová (Jap.) -1:02,5, 8. Niskanenová (Fin.) -1:04,6, 9. Bonerová (Švýc.) -1:05,8, 10. Stephenová (USA) -1:06,4, ...23. Vrabcová-Nývltová -1:53,5, 55. Grohová (obě ČR) -4:23,2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články