Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Jeriová-Pecková: Šumavská třicítka by měla přitáhnout lidi k lyžování

Praha – Běžecký závod Šumavská třicítka navazuje na tradici klasického lyžování v malé obci na hranicích Čech, Rakouska a Německa, kde se na lyžích běhá od roku 1892. Třetí ročník odstartuje stejně jako předchozí dva v Nové Peci na konci Lipenské přehradní nádrže v nadmořské výšce 850 metrů nad mořem. Letošní Šumavská třicítka se uskuteční pod patronátem několika významných českých sportovních osobností. Jednou z nich je i trojnásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích Květa Jeriová-Pecková, která si trať na Šumavě vyzkoušela pokaždé na vlastní kůži.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Olympijská medailistka Květa Jeriová-Pecková

Pořadatelé Šumavské třicítky lákají zájemce na nepříliš náročný terén a krásnou přírodu. "Obec Nová Pec leží na břehu Lipna u rakouských hranic a za minulého režimu byla v určité izolaci. Proto jsme byli osloveni, abychom pomohli s propagací závodu, který by měl do této oblasti přivést více lidí. Je to zejména aktivita místního starosty, který má zájem, aby obec začala více žít," vysvětluje Pecková. Prvního ročníku se zúčastnilo 60 běžců, toho druhého už tři stovky a podobný počet se očekává i letos.

Závod je zcela otevřený a přihlásit se do něj může prakticky každý, dokonce i příchozí turisté. "V Česku se koná celá řada zaběhlých závodů, úplným vrcholem je samozřejmě Jizerská padesátka. V této části Šumavy ale dosud nic takového nebylo. Na závodu je zajímavé především to, že je spojením turistického a výkonnostního lyžování. O vrcholovou úroveň tolik nejde, jde o to být alternativou třeba pro lyžaře, kteří se nedostanou na start Jizerské padesátky, ale rádi se svezou a třeba si i trochu zazávodí," přibližuje Pecková.

Pro muže bude připravena nejdelší trať dlouhá třicet kilometrů. Ženy se mohou těšit na poloviční závod a mládež bude vybírat z několika distancí do pěti kilometrů. "Tratě pro děti jsou už od jednoho kilometru výš, v nabídce je i pětikilometrový okruh pro podnikatele, takže variant je řada. Jednou z našich snah je také uspořádat závod pro střední školy jihočeského regionu. Studenti na lyžařských výcvicích jezdí většinou na sjezdovkách, a když se má jít na běžky, tak se na to příliš netváří. To bychom také chtěli změnit," uzavírá Pecková.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články