Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Lyžaře čeká závěrečná příprava, Bauer má formu

Praha – Vydařená příprava Lukáše Bauera a opětovné zdravotní potíže Martina Jakše kontrastují v týmu českých mužů měsíc před zahájením olympijské sezony běžců na lyžích. Závěrečnou přípravu absolvují reprezentanti příští tři týdny tradičně ve finském Muoniu, kde je čekají i kontrolní závody. Odtud se přesunou rovnou na úvodní závody světového poháru v Kuusamu, který se uskuteční na přelomu listopadu a prosince.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

V mužském týmu jsou ještě Jiří Magál, Ondřej Horyna, Dušan Kožíšek, Jan Horčička a Aleš Razým. Družstvo letos sestavily i ženy, tvoří ho Eva Vrabcová-Nývltová, Sandra Schützová, Petra Nováková a Karolína Grohová. "Být do desítky ve světovém poháru a podobně uspět na olympiádě," vyřkl cíle kouč mužů Miroslav Petrásek. "Kéž by se všechny holky dostaly na olympiádu, mohly by jet štafetu," uvedl trenér žen Lukáš Krejčí.

Petráska čeká poslední sezona u týmu, po olympiádě ve funkci šéftrenéra končí. "Kdyby to v Soči zacinkalo, bylo by to fantastické loučení. Chtěl bych letos hrozně uspět, víc, než by se dalo říct a dobře napsat," doplnil po loňské nepříliš vydařené sezoně. Věří hlavně Bauerovi, který dosavadní přípravu zvládl bez zdravotních potíží a závod na 15 kilometrů klasicky v Soči za očekávaných složitých klimatických podmínek by mu měl sedět. "To je trať, na který by mohl uspět," uvedl Petrásek.

Lukáš Bauer: "Tréninky se povedly, natrénoval jsem dost. V minulé sezoně jsem se hodně omlouval zdravím, to letos nemůžu. Čekají mě čtyři týdny na severu, chci se tam připravit na úvod světového poháru a hned jet dobře. Vrchol je samozřejmě jeden v Soči. Rád bych tam byl na medaili, spokojený bych byl i s pátým místem, ale to budu vědět víc, až se to bude blížit."

Tým má za sebou vydařenou letní kondiční přípravu, ale také tradiční lyžování na ledovci na Dachsteinu, kde kvůli vytrhávání mandlí chyběl Kožíšek. "Jezdili jsme dvacet dní nahoru a dolů, teď nás čeká ještě měsíc ve tmě," komentoval Petrásek nehostinné finské prostředí. "Jak začnou závody, pak už to je lepší. Docela se těším," prohlásil. Světový pohár, Tour de Ski, závod SP v Nové Městě na Moravě - všechny tyto vrcholy zastíní olympijské hry v Soči. "Byly nějaké zdravotní potíže, ale do OH je ještě dost času, abychom doladili, co je potřeba," řekl Petrásek.

Podle něj bude hodně záležet na úvodu sezony a Bauer prý může jezdit hned zkraje hodně dobře. "Je připravený výborně, mohl běhat," upozornil, že bolavá pata z loňské sezony je v pořádku. "A pokud sever absolvuje bez problémů, měl by od začátku jet velice slušně," věří kouč. Do Muonia odjede nejlepší český běžec na lyžích o týden později než zbytek týmu a Jakš nejspíš kvůli nemoci také. Hned v druhém závodu světového poháru v Lillehammeru otestuje formu štafeta, která bude v Soči obhajovat bronz. K tradičním oporám Magálovi, Bauerovi a Jakšovi se přidá Razým.

Je nám líto, video expirovalo.
Běžci na lyžích přiblížili své plány v olympijské sezoně
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články