Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Běžec na lyžích Jakš má zlomené žebro a nestihne začátek SP

Praha - Začátek nové sezony se vážně komplikuje běžci na lyžích Martinu Jakšovi. Z vydařené přípravy na ledovcích si přivezl únavovou zlomeninu dvanáctého žebra a nestihne úvod Světového poháru. Objevit se v něm má až po Vánocích.

Martin Jakš
zdroj: ČT24

"Jedná se o zlomeninu chrupavčité části dvanáctého žebra na pravé straně," uvedl lékař reprezentačního týmu Martin Koldovský v tiskové zprávě. Jakš vynechá začátek Světového poháru příští víkend ve švédském Gällivare i další závody ve finském Kuusamu.

Přípravu si přitom pochvaloval. Několikrát byl na Dachsteinu, odjel i na závěrečný kemp do finského Muonia. Do dnešního testovacího závodu však nenastoupil a jen šlapal na kole v suterénu rodinného penzionu doma v Prášilech na Šumavě. "Nikde jsem nespadl, bude to nejspíš únavové," řekl šestadvacetiletý bronzový olympijský medailista ve štafetě z Vancouveru.

Už před třemi týdny cítil menší bolesti, ale nepřikládal tomu velkou důležitost. Odjel proto na soustředění, jenže hned při druhém tréninku ucítil prudkou bolest. Po několika dnech se vrátil do České republiky na vyšetření v Liberci, které přineslo nepříjemnou zvěst.

Dobrou zprávou je skutečnost, že kost je ve správné poloze. "Jenže chrupavka prý srůstá hůř než kost," uvedl Jakš. "Ještě ve Finsku jsem chodil aspoň na lyže bez holí. Teď jsem měl pár dní klid a dnes poprvé šlapal dvě hodiny na kole. Žádná zábava to není, ale co mi zbývá," uvedl.

Vymýšlí, jak se udržet ve fyzické kondici. "Rád bych vyjel co nejdřív někam do Alp na sníh, abych se stihl připravit," řekl. Přesto nezoufá, vrcholem sezony je až únorové mistrovství světa ve Val di Fiemme. Do SP by mohl nastoupit 29. prosince v Oberhofu rovnou do prestižní do Tour de Ski, v které má obhajovat deváté místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články