Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Prioritou běžkařů je mistrovství světa, čeká je i Tour de Ski

Praha - České běžce na lyžích čeká sezona s vrcholem na mistrovství světa ve Val di Fiemme, ale také dílčími cíli na Tour de Ski, závodu Světového poháru ve Vesci a domácím mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let rovněž v Liberci. Šestičlenný reprezentační tým tvoří Lukáš Bauer, Martin Jakš, Jiří Magál, Dušan Kožíšek, Aleš Razým a Ondřej Horyna, nově s muži trénuje i nejlepší běžkyně Eva Vrabcová, za svobodna Nývltová.

Trenér Petrásek s Lukášem Bauerem
zdroj: ISIFA/LN

Běžkaři za sebou mají letos o něco častější přípravu na ledovcích, v pátek se vydají na závěrečný trénink do finského Muonia, odkud se přesunou k prvním závodům SP ve švédském Gällivare v sobotu 24. listopadu. Zdravotní potíže vážně narušily trénink Bauerovi, který tři měsíce léčil zlomeninu paty ze závěru minulé sezony, navíc si v létě přivodil svalové zranění. Časté virózy přibrzdily také tradiční oporu Magála.

Je nám líto, video expirovalo.
Lyžaři odletěli na soustředění do Finska

Světový pohár letos začne o týden později, což reprezentačnímu kouči Miroslavu Petráskovi vyhovuje. "Je dost času doladit formu před prvními závody. Start do sezony je důležitý, proto ho bereme vážně." Pomalejší úvod bude mít kvůli zdravotním patáliím nejspíš Bauer. Po Gällivare čekají český výběr závody v Kuopiu, do Kanady naopak odjede jen ryzí sprinter Kožíšek. Celý tým pak čeká Tour de Ski na přelomu roku.

Kouč reprezentačního týmu Miroslav Petrásek: "Prioritou je mistrovství světa, kde bychom rádi navázali na úspěchy z minulých let. Dále je tam Tour de Ski, kde se hodně daří Lukášovi (Bauerovi), snad se k tomu přidají i další."

Kouč se chce zaměřit i na štafetu, která se pro závody SP letos zkrátí na 4x7,5 km, na MS ve Val di Fiemme zůstanou úseky desetikilometrové. "Ta se nám za poslední dva roky nevedla. Je to důležité i kvůli olympiádě," upozornil Petrásek na skutečnost, že se v nadcházející sezoně začne tvořit nominace do Soči 2014.

Sport
zdroj: ČT4

Klíčovými muži do týmového závodu budou tradičně Bauer, Jakš a Magál, bronzoví olympijští medailisté, k nim Petrásek vybere jednoho z trojice Razým, Horyna, Kožíšek. Šanci však má také Martin Koukal, který tým jako finišman přivezl na OH ve Vancouveru k medaili. "Pokud bude chtít a bude mít formu, pojede závod proti klukům. Když je porazí, pojede štafetu on," řekl Petrásek.

Novickou v dosud ryze mužském týmu je Vrabcová. Důvod je prozaický, žádná další česká reprezentantka totiž zatím nemá výkonnost na to, aby jezdila Světové poháry. "Trochu jsem z toho měl zpočátku obavy, ale žádnou neplechu nedělá. Absolvuje tréninky s klukama, i když samozřejmě v jiných rychlostech. Jsem s tou skupinou jako s celkem spokojený," řekl Petrásek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články