Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V Kanadě se pojede méně náročný sjezd, lyžaři uctí Poissonovu památku

Po tragickém úmrtí francouzského lyžaře Davida Poissona se úvodní sjezd Světového poháru pojede v Lake Louise na méně náročné trati, než se původně plánovalo. Závodní víkend v Kanadě bude zároveň věnován vzpomínce na bronzového medailistu z mistrovství světa 2013.

David Poisson zemřel po nárazu do stromu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/imago sportfotodienst

Sobotní sjezd absolvují lyžaři s černými páskami a mezinárodní federace FIS nechala natisknout speciální startovní čísla s Poissonovým jménem. Řada týmů se chystá nastoupit se samolepkami s francouzskou vlajkou na ochranné helmě. V cílovém prostoru budou Poissona připomínat dva bannery.

Poisson měl fatální nehodu na začátku minulého týdne v přípravě v kanadském zimním středisku Nakiska. Při pádu ve vysoké rychlosti jej nezastavily ochranné sítě u trati a narazil do stromu. "Je jasné, že teď bude éra sjezdového lyžování rozdělena na tu před Poissonovou nehodou a po ní," řekl ředitel závodu Markus Waldner rakouské agentuře APA.

"Normálně se snažíme připravit spíše ostřejší sjezdy, teď jsme ho ale o něco zmírnili, aby závod nebyl příliš těžký a všichni dorazili do cíle zdraví. Pro všechny je to velmi, velmi těžká situace," uvedl Waldner po první poradě týmů v dějišti úvodních rychlostních závodů sezony. Mítink vedoucích výprav začal minutou ticha a bezpečnost pak byla hodinu jeho hlavním tématem.

Funkci mluvčího sportovců prozatím převzal místo otřeseného Francouze Adriena Theauxe rakouský olympijský vítěz ve sjezdu Matthias Mayer. Do dění na závodních svazích by se ale lyžaři z francouzského týmu měli zapojit.

Po kolegově tragédii jim byla poskytnuta psychologická péče a všichni se rozhodli, prý i na přání Poissonovy matky, že to v Lake Louise přinejmenším zkusí. "Kdo ale nakonec zjistí, že se na to necítí, může toho nechat," uvedl mluvčí francouzského týmu Laurent Chretien. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články