Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Úvodní sjezd v Lake Louise opanoval Svindal, Bank neprojel branku

Lake Louise (Kanada) - Norský lyžař Aksel Lund Svindal vyhrál úvodní sjezd Světového poháru v kanadském Lake Louise o pouhou setinu sekundy před Italem Peterem Fillem. Ondřej Bank svůj první závod od dramatického pádu na mistrovství světa v Beaver Creeku nedokončil, neboť zhruba v polovině trati neprojel branku. 

Radující se Aksel Lund Svindal
zdroj: AP autor: Jeff McIntosh

Bank měl těžký pád na světovém šampionátu při kombinačním sjezdu a dlouho to vypadalo, že jeho kariéra je u konce. Po nehodě byl chvíli v bezvědomí a vyvázl jako zázrakem bez vážnějšího zranění. Zlomený kotník ho však dlouho trápil a přemýšlel proto, zda bude pokračovat. Nakonec se rozhodl, že bude lyžovat dál a věnovat se pouze sjezdům.

V dnešním závodu bylo na Bankovi vidět, že od začátku nejede bezhlavě a možná i trochu šetří bolavý kotník, který poprvé musel zvládnout plné zatížení. Dojel na třetí mezičas, kde měl na průběžně vedoucího Filla ztrátu 1,61 sekundy. Pak ale neprojel pravotočivou zatáčku.

"Nemá ještě moc dobrou formu, ale nejel zase tak úplně špatně," řekl jeho bratr a kouč Tomáš Bank. "Vyjela mu tam levá noha, ještě není tak akceschopná," objasnil příčinu chyby. Právě levý kotník měl Bank zraněný. "Snad se to bude zlepšovat, tady ty závodní kopce jsou trochu něco jiného, než ty kopce, na kterých jsme dosud trénovali," uznal Bank.

Svindal, olympijský vítěz z Vancouveru v super-G, vyhrál devátý sjezd SP v kariéře a celkově už 26. pohárový závod. V Lake Louise vybojoval sedmý triumf. Dočkal se ho rok po přetržení achilovky, kvůli čemuž vynechal celý minulý ročník. Třetí místo obsadil Američan Travis Ganong, který ztratil na vítězného Svindala 36 setin.

Závod poznamenala vážná nehoda pětadvacetiletého rakouského sjezdaře Markuse Düragera. V závěru jízdy ztratil rovnováhu, dostal se do rotace a po krkolomném pádu skončil bez lyží v ochranných sítích. Závod byl na dlouhou dobu přerušen, Düragera dopravila helikoptéra do nemocnice. Má zlomenou nohu a zápěstí.

Závod SP v sjezdovém lyžování v Lake Louise (Kanada)

Muži - sjezd: 1. Svindal (Nor.) 1:47,29, 2. Fill (It.) -0,01, 3. Ganong (USA) -0,36, 4. Fayed (Fr.) -0,53, 5. Janka (Švýc.) -0,57, 6. Franz (Rak.) -0,62, 7. Paris (It.) -0,68, 8. Mayer (Rak.) -0,70, 9. Jansrud (Nor.) -0,77, 10. Guay (Kan.) -0,84, ...Bank (ČR) nedokončil.

Pořadí SP (po 2 závodech): 1. Svindal 107, 2. Ligety (USA) 100, 3. Fill a Fanara (Fr.) oba 80, 5. Ganong a Hirscher (Rak.) oba 60. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy