Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Skikrosaři se chtějí na MS hlavně prokousat kvalifikací

Kreischberg – Poprvé se uskuteční společné mistrovství světa snowboardistů a akrobatických lyžařů. Program šampionátu uzavřou skikrosaři. Češi půjdou do závodu ve čtveřici. Kromě dvojnásobného vítěze Tomáše Krause se v rakouském Kreichsbergu představí Jiří Čech, Nikol Kučerová, Andrea Zemanová. Nejen české závodníky letos stihly trampoty s počasím, kvůli kterým řada závodů z kalendáře vypadla. O to delší byla příprava.

Skikrosařka Andrea Zemanová (druhá zprava)
zdroj: APA autor: Michael Gruber

"My se na sezonu připravujeme, jako že má začít v prosinci. Sezona začala. Byli jsme na závodech v Kanadě a pak přišla série zrušených závodů. Zůstali jsme v Rakousku, trénovali jsme na ledovcích, jako kdyby podzim pokračoval. Musí se to brát, jak to je," prohlásila Kučerová, která se letos pere hlavně s kvalifikacemi. Naposledy ve Val Thorens dvakrát neuspěla.

"Pro mě je to největší problém. Sama se sebou nějak jedu a kvalifikace mi tolik nevychází. Jakmile mám vedle sebe tři holky, nakopne mě to a zajedu mnohem lepší jízdu. Je to to pravé závodění," uvedla.

Prokousat se kvalifikací do finále je hlavní meta i pro mladou naději Jiřího Čecha. "Když se tam dostanu, bude to už o něčem jiném," podotkl. "Skikrosový závod jsou dva závody v jednom. Člověk se na to musí nastavit jinak. V závodě musí být agresivní, ale když jede sám, musí být velmi koncentrovaný a klidný," zdůraznil hlavní trenér skikrosové reprezentace Zdeněk Šafář.

Do Kreichsbergu až příští týden

Do dějiště šampionátu se výprava skikrosařů přesune až příští týden v úterý nebo ve středu. "Budeme tam cestovat až na poslední chvíli, protože sněhové podmínky jsou tam podobné jako tady u nás, takže se tam skoro nedá pořádně lyžovat," vysvětlil Šafář.

Zemanové, talentované skikrosařce a bývalé reprezentantce v alpských disciplínách, komplikují přípravu na vrchol sezony zdravotní potíže. "Měla včera horečku, tak jsme vyhodnotili, že bude lepší, když zůstane doma a bude se léčit," přiblížil Šafář.

Skikrosařky Andrea Zemanová (vlevo) a Nikol Kučerová
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Při výhledu na možnosti jeho svěřenců v Kreischbergu je optimistou. "U holek si troufám tvrdit, že by se měly dostat do malého nebo velkého finále, tedy čtyřky nebo osmičky. Nikola je velká bojovnice, Andrea jezdí druhým rokem skikros, ale je to velmi dobrá lyžařka a dokáže využít zkušenosti z alpského lyžování, jezdí výborně, teď to už jen doladit, aby to vyšlo na finále," přemítal Šafář. "U kluků je Tomáš samozřejmě velmi zkušený závodník a doufám, že ještě naladí formu a taky zasáhne do těch nejvyšších pater. Když bude do osmi, bude to parádní. Pořád to v sobě má, i když se mu poslední závody teď ve Francii až tak nevydařily," prohlásil Šafář.

Trať v Kreichsbergu je mírnější než v Soči

Olympijský areál v Soči nabídl divoké zatáčky a velké skoky. Kreichsberg je umírněnější. "Trať je docela malá. Skoky oproti Soči jsou ani ne poloviční," upozornila Kučerová. Zatímco skikrosaři program šampionátu uzavřou, snowboardcrossaři na podobné trati šampionát zahájí. "Na snowboardisty se určitě dívat budeme. Měli bychom dostat video od snowboardového trenéra Marka Jelínka, abychom se mohli připravovat. Hlavně na ten start," vysvětlila Kučerová.

Premiéru společného šampionátu se snowboardingem skikrosaři vítají. Jistým vzorem mohly být Hry v Soči. "Disciplíny jsou si trochu podobné. Je to freestyle. Vše se koná na jednom svahu se společným cílem. Pro diváky to bude určitě zajímavé," řekl Šafář.

Skikrosaři si letošních rozmarů počasí užili až až, další výkyvy si nepřejí. "Počasí může udělat kotrmelce, ale my se modlíme, aby sníh vydržel, aby do toho moc nepršelo," uzavřel Šafář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články