Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Skikrosaři začínají SP, Kraus je dobře připraven

Praha - Stejně jako loni začíná v kanadské Nakisce dvěma závody Světový pohár ve skikrosu. Celková vítězství v disciplíně akrobatického lyžování budou obhajovat Švýcar Alex Fiva a jeho krajanka Fanny Smithová. Český reprezentant Tomáš Kraus bude chtít vylepšit celkové sedmé místo. Světový pohár ale bude v olympijském roce na druhé koleji. Přímý přenos prvního dne sledujte od 21:30 na ČT sport a našem webu.

Před jedenácti lety měl skikros premiéru v seriálu, před čtyřmi lety byl poprvé na olympijských hrách ve Vancouveru a v této sezoně už patří mezi zaběhlé lyžařské disciplíny. Co tuto disciplínu ale provází celou dobu, je český závodník Kraus. Na začátku prosince 2002 vyhrál ve francouzském Tignes vůbec první závod Světového poháru, zatím poslední vítězství si připsal letos v únoru v německém Grasgehrenu. Mezitím vyhrál dalších třináct závodů seriálu, celkem byl šestadvacetkrát na stupních vítězů.

Tomáš Kraus: "Minule před olympiádou to všichni hrotili. Myslím, že i letos to bude vystresované. Snad se mě to týkat nebude a budou mi všichni koukat na záda. Cítím se dobře a jsem připravený."

Úspěch na olympiádě ve Vancouveru zůstal Krausovi zapovězen. Český reprezentant proto i v devětatřiceti letech dává přípravě maximum. Dokonce si u svého domu v Děčíně postavil startovací bránu a zhruba 30 metrů tratě s umělým povrchem i se skokem.

Dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný celkový vítěz Světového poháru ujistil, že Soči bude jeho poslední olympiáda, byť v podobném duchu hovořil i před Vancouverem. O konci kariéry ale ještě nehovoří. "Jsem rád za každý rok, který mě baví. Když se budu cítit dobře, je možné, že tato sezona nebude poslední," řekl Kraus.

V Nakisky je podle organizoátorů vše připraveno, podmínky jsou ideální. Loni tam vyhráli Smithová a krajan Armin Niederer, který nakonec skončil v konečném hodnocení druhý. Na domácí trati budou silní také Chris Del Bosco a Marielle Thompsonová, jejíž velkou soupeřkou bude i zkušená Francouzka Ophelie Davidová. Přihlášeno je 125 závodníků, na startu by měli být také další dva čeští reprezentanti Nikol Kučerová a Jiří Čech.

Program SP ve skikrosu 2013/2014:

6. a 7. prosince: Nakiska (Kan.), 15. prosince: Val Thorens (Fr.), 21. a 22. prosince: Innichen/San Candido (It.), 11. ledna: Mégeve (Fr.), 17. a 18. ledna: Bischofswiesen (Něm.), 25. ledna: Kreischberg (Rak.), 7. března: Arosa (Švýc.), 15. a 16. března: Aare (Švéd.), 23. března: La Plagne (Fr.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články