Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kraus vyhrál v Grasgehrenu po čtyřech letech závod SP ve skikrosu

Grasgehren - Český skikrosař Tomáš Kraus se po téměř čtyřech letech dočkal vítězství v závodu světového poháru. Jubilejní patnáctý triumf si osmatřicetiletý lyžař připsal v německém Grasgehrenu a posunul se na třetí místo průběžného pořadí seriálu.

Bývalý mistr světa a vítěz světového poháru Kraus usiloval o výhru marně od března 2009, kdy stanul na nejvyšším stupni v La Plagne. Před třemi týdny díky třetímu místu v Les Contamines ukončil děčínský rodák téměř dvouleté čekání na umístění na pódiu a v Grasgehrenu nenašel žádného přemožitele.

V kvalifikaci sice Kraus obsadil až 27. místo. Důvodem ale byly špatné sněhové podmínky. "Strašně sněžilo, nebylo to projeté. Byl jsem rád, že jsem se kvalifikoval," řekl Kraus. Ve vyřazovacích jízdách byl až na jednu výjimku suverénní.

V nevlídném větrném a sněhovém počasí vyhrál osmifinále a čtvrtfinále a z druhého místa se dostal do finále, v němž triumfoval svým typickým způsobem start-cíl. "Startoval jsem výborně až do finále. Jely mi lyže, spojilo se to dohromady. Je to super," radoval se.

Výborně připravený a končit nehodlá

V závěru musel odolávat především atakům Kanaďana Tristana Tafela a třetího Victora Öhlinga-Norberga ze Švédska, ale vítězství si vzít nenechal. "Oni to tak neberou. Vědí, že se mnou mají problém, že se rozhodne na trati. Ale je to potvrzení, že jsem dobře připraven, že to funguje," prohlásil. "Už několik let od nich poslouchám, jestli už nebudu končit, tak nebudu," usmíval se.

Do vyřazovacích bojů se dostal také Jakub Kopřiva, který po postupu do čtvrtfinále obsadil svou životní 16. pozici. Mezi ženami byla Nikol Kučerová třiadvacátá, Tereza Chárová osm míst za ní.

První závod se měl jet v Grasgehrenu v sobotu, kvůli novému sněhu byl však zrušen. "Bylo tady strašné počasí. Dva dny sněžilo, foukalo, pršelo, nedostali jsme se na kopec," řekl Kraus. "Vypadalo to, že se to vůbec neodjede, ale nakonec jeden závod udělali."

První závod se měl jet v Grasgehrenu v sobotu, kvůli novému sněhu byl však zrušen. Světový pohár pokračuje za dva týdny olympijskou generálkou v Soči, víkend nato se pojede v Harrachově.

Světový pohár ve skikrosu v Grasgehrenu (Německo):

Muži: 1. Kraus (ČR), 2. Tafel (Kan.), 3. Öhling-Norberg (Švéd.), 4. Niederer (Švýc.), ...16. Kopřiva, 59. Čech (oba ČR). Průběžné pořadí SP (po 8 z 12 závodů): 1. Fiva (Švýc.) 424 b., 2. Niederer 423, 3. Kraus 322, ...46. Kopřiva 15.

Ženy: 1. Davidová (Fr.), 2. Manhardová (Něm.), 3. Bergerová-Sabbatelová (Fr.), 4. Simmerlingová (Kan.), ...23. Kučerová, 31. Chárová (obě ČR).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 12 závodů): 1. Smithová (Švýc.) 416, 2. Davidová 371, 3. Serwaová (Kan.) 301, ...35. Kučerová 23, 38. Chárová 19.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články