Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vancouver vítá desáté zimní paralympijské hry

Vancouver - Sportovní duch se vrací do Vancouveru a Whistleru. Olympioniky střídají handicapovaní sportovci z celého světa. Zápolení o medaile na zimních paralympijských hrách zahájí dnešní slavnostní ceremoniál. Od roku 1976 se nejlepší sportovci se zdravotním postižením k zimním paralympijským hrám scházejí již podesáté a v Kanadě podruhé. Medailové ambice zrakově handicapované lyžařky Anny Kulíškové a díky sledge hokejistům česká premiéra v kolektivním sportu, tak lze charakterizovat účast českých sportovců.

O medaile budou postižení sportovci soutěžit v pěti odvětvích. Vedle sjezdařských disciplín a sledge hokeje se bude bojovat v běhu na lyžích, biatlonu a curlingu vozíčkářů, který je v paralympijském programu teprve podruhé.

Poprvé v historii se na hrách představí čeští sledge hokejisté, v lyžařském středisku Whistler bude české barvy hájit čtveřice závodníků. Mezi nimi je i největší medailová naděje Kulíšková, zrakově handicapovaná sjezdařka, která bude se svojí trasérkou Michaelou Hubačovou obhajovat stříbro ze super-G. "Jedu si užít závody, ale když k tomu vyjde některá z medailí, budu moc ráda. Konkurence za poslední dva roky ale hodně stoupla, zejména Kanaďané do toho šlapou, objevila se řada nových závodnic. Soutěž ovlivňuje i řada dalších faktorů včetně štěstí, takže to nebude jednoduché," řekla Kulíšková.

Je nám líto, video expirovalo.
Anna Kulíšková a Alice Tejkalová ve Studiu 6

Ta se v Kanadě připravuje již deset dnů, ostatní čeští reprezentanti odletěli v závěru minulého týdne. "Jsem spíše závodnice pro rychlostní disciplíny, ale je to velká loterie. Před čtyřmi lety jsem si v Sestriere nejvíce věřila ve sjezdu, ale po pádu jsem závod nedokončila," dodala Kulíšková.

Medaili z paralympiády má i nejzkušenější český závodník ve výpravě Stanislav Loska, který již v roce 1994 v Lillehammeru vybojoval bronz ve slalomu. Lyžařskou část výpravy v alpských disciplínách doplňují Radim Kozlovský a Oldřich Jelínek.

Sledge hokejisté pod vedením kouče Tomáše Zelenky si účast vybojovali pátým místem na loňském světovém šampionátu v Ostravě. Nadějnou formu tým potvrdil i na lednovém turnaji v Japonsku, kde skončil čtvrtý a poprvé v historii dokázal porazit i jednoho z největších favoritů, reprezentaci Norska. Ve Vancouveru se čeští reprezentanti ve skupině střetnou s Japonskem, USA a Korejskou republikou. "Naším cílem je postup do semifinále. Klíčový proto pro nás bude hned první souboj s Japonskem," řekl Zelenka.

Celkem se v Kanadě představí okolo 600 sportovců ze 45 zemí. "Hry silné vůle" se konají pravidelně jednou za čtyři roky, vždy dva až tři týdny po skončení olympiády. Od roku 1976, kdy vznikla také jejich zimní obdoba, se paralympijských her účastní nejen vozíčkáři, ale i sportovci s různými druhy amputací nebo se zrakovým postižením. Právě rozdělení do tříd podle typu a závažnosti postižení je klíčovou součástí sportu handicapovaných a bývá předmětem sporů a protestů.

0

Počínaje paralympiádou v Soulu roku 1988 handicapovaní sportovci závodí na stejných sportovištích a jsou ubytováni ve stejné vesnici jako olympionici. V 80. letech se dočkali i vlastní zastřešující organizace, neboť vznikl Mezinárodní koordinační výbor světových organizací postižených sportovců, roku 1992 přejmenovaný na Mezinárodní paralympijský výbor (IPC).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články