Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Bauer se týden po olympiádě blýskl 2. místem ve skiatlonu SP

Lahti - Běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil týden po olympijských hrách druhý ve skiatlonu světového poháru v Lahti. Majitele dvou bronzových medailí z Whistleru dnes v závodu na 15 km klasicky a 15 km volně porazil v závěrečném spurtu Maurice Manificat z Francie, jenž s ním byl v úniku.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo

Dvaatřicetiletý Bauer si umístěním na stupních vítězů upevnil celkovou druhou příčku v SP za Norem Petterem Northugem, jenž ve Finsku stejně jako Dario Cologna ze Švýcarska či Švéd Marcus Hellner nestartoval. Český vítěz Tour de Ski získal díky bonifikacím na trati 125 bodů a na dvojnásobného olympijského vítěze Northuga jich ztrácí 172.

Bauer se držel na předních příčkách po celý závod a na 15. kilometru přezouval lyže z klasické části na bruslařskou jako druhý. Nejdůležitější moment přišel zhruba po pěti kilometrech bruslení, kdy se český favorit odpoutal společně s Manificatem od ostatních soupeřů. Vedoucí dvojice si brzy vytvořila velký náskok, který narostl až na konečných 46,2 sekundy, které ztratil třetí Ilja Černousov z Ruska.

Lukáš Bauer o závodu:

0"Prostě úžasný závod. Sám to nechápu, ale prostě úžasný. Druhé místo není v žádném případě zklamání, ale radost."

"Ještě při rozjíždění jsem se cítil hrozně, ale pak síly byly."

"Od startu jsem vyjel pomaleji, ale zhruba po kilometru se mi dařilo jezdit dobře vpředu. Podařilo se mi získat první prémii a viděl jsem, že se pole roztrhalo. I když jsem pak počkal, abych to netáhl sám, tak jsem věřil, že budu schopen s někým ujet a zaútočit na další prémie. Podpořily mě lyže, jely srovnatelně s ostatníma do kopce, výborně z kopce. Klasická část byla prostě super".

Bauer vyzdvihl i servisní tým, který dorazil do Lahti až v noci před závodem kvůli zdržení trajektů. "Slyšel jsem v půl sedmý ráno, že mazali do buněk. Lyže byly výborný a vůbec jim nezávidím. Cestování je problematický a teď zvlášť," řekl Bauer.

V závěrečných kilometrech se Bauer snažil třiadvacetiletého Francouze setřást, ale neuspěl. Naopak to byl Manificat, jenž přidal zhruba dva kilometry před cílem na frekvenci a českému lyžaři odjel. Bauer se nicméně nevzdal, několikasekundovou ztrátu zlikvidoval a na stadionu se pustil s kolegou z úniku do spurtu. Marnou snahu však pár desítek metrů před cílovou čarou vzdal a dojel druhý.

Další dva Češi ve startovním poli na body nedosáhli - Martin Jakš skončil dvaatřicátý, Martin Koukal tři příčky za ním. Manificat, jenž byl ve skiatlonu na ZOH až šestadvacátý, si připsal první pohárový triumf v kariéře.


Ve čtvrtek Bauer podle očekávání vynechá sprinty v Drammenu. Za týden je pak na pořadu volná padesátku v Oslu, ale není jisté, jestli se Bauer objeví na startu. "Rozhodnu se na poslední chvilku. Na Holmenkollen pojedu, potřebuji si najet tratě, na kterých se za rok pojede mistrovství světa," myslel trochu už na další vrchol.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články