Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Záhrobská prokličkovala ve slalomu k bronzu

Whistler (Kanada) - Lyžařka Šárka Záhrobská vybojovala svoji první olympijskou medaili za třetí místo ve slalomu. Ve Whistleru dnes kralovala Němka Maria Rieschová, která byla nejrychlejší už v prvním kole, a získala po superkombinaci druhé zlato. Za ní skončila Rakušanka Marlies Schildová, která ve druhé jízdě odsunula českou reprezentantku na třetí pozici. Záhrobská tak získala pro Českou republiku ve Vancouveru šestou medaili po třech cenných kovech rychlobruslařky Martiny Sáblíkové a dvou úspěších běžců na lyžích. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

"Je to ohromná radost. Podmínky dneska nebyly zvlášť skvělé, ale dobojovala jsem to na bronz a jsem strašně šťastná," radovala se Záhrobská po dojezdu. V cíli se poklonila českým fanouškům, kteří byli v hledišti nejvíc slyšet. "Nikdy, ani na mistrovství světa, jsem něco takového nezažila. Strašně jim děkuji, je to hrozně příjemný. Hodně mě povzbudili před druhým kolem a mají na tom svůj podíl."

České sjezdové lyžování se tak z olympijské medaile raduje po 26 letech, neboť naposledy získala bronz ve sjezdu v Sarajevu Olga Charvátová-Křížová. Češi přivezou z Vancouveru minimálně šest medailí, čímž vyrovnají rekordní bilanci na zimních hrách právě z roku 1984.

Záhrobská zajela skvěle už první kolo slalomu. Do něj vyjela hned jako první díky příznivému losu a využila toho, že v brankách na měkčím podkladu nebyly ještě žádné rýhy. "To byla výhoda mít jedničku a netknutou trať," uvedla pětadvacetiletá lyžařka, která v prvním kole předvedla klidnou jízdu bez rizika, ale plynulou a velmi rychlou. "Vršek se mi povedl, měl šmrnc, jen dole jsem udělala pár chyb. Šlo tomalinko pouštět víc," řekla v polovině závodu, kdy ztrácela čtyři desetiny na Rieschovou a měla k dobru 25 setin na třetí Schildovou.

O to horší pozici měla držitelka kompletní sady medailí z mistrovství světa a šampionka z Aare 2007 v druhém kole. Startovala jako devětadvacátá a ve sněžení a mlze měla na rozbité trati složitou roli, kterou nezvládla například čtvrtá slalomářka po prvním kole Susanne Rieschová z Německa.

V hlubokých rýhách mezi brankami však Záhrobská neudělala vážnější chybu a neodolala jen ataku bronzové medailistky z Turína Schildové, která se v letošní sezoně vrátila k závodění po vážném zranění kolena. V druhé části závodu se Rakušanka blýskla nejrychlejším časem. "Samozřejmě zlato by byl sen, ale já jsem šťastná. Ještě loni v září jsem byla v depresi, takže stříbro je skvělé," připomněla Schildová své potíže.

Úřadující mistryně světa Rieschová nedala nikomu šanci a třetím výkonem kola udržela vedení o 43 setin. "Jsem naprosto ohromená. Pořád tomu nemůžu uvěřit. Zlato v kombinaci bylo super, ale tohle je cennější," podotkla Rieschová. Kvality německé slalomářky vyzdvihla i Šárka Záhrobská: "Maria je pro mě nejlepší lyžařka slalomářka, i co se týče všestrannosti. Má za sebou hodně martyrií. Dvě sezony nejezdila, protože měla přetrhané vazy, a určitě jí to přeju."

Druhá česká slalomářka Petra Zakouřilová projela v prvním kole jen několik branek a vypadla. Do cíle nedojela ani Lindsey Vonnová, která na olympiádě potřetí vypadla ze závodu už v prvním kole.  Američanka startovala se zlomeným malíčkem zpevněným dlahou. Zranění si přivodila při pádu v prvním kole obřího slalomu, cíl neviděla ani v kombinačním slalomu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články