Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Norské běžkyně vyhrály štafetu, Björgenová má třetí zlato

Whistler - Norské běžkyně na lyžích vyhrály na olympijských hrách štafetu na 4x5 kilometrů. Jejich finišmanka Marit Björgenová získala jako první sportovkyně ve Vancouveru třetí zlatou a celkově čtvrtou medaili. Druhé dnes dojely Němky, na třetím místě skončily Finky. České kvarteto ve složení Eva Nývltová, Kamila Rajdlová, Ivana Janečková a Eva Skalníková doběhlo v konkurenci 16 zemí třinácté. Další informace přináší webový speciál zoh.cz.

Norky v sestavě Vibeke Skofterudová, Therese Johaugová, Kristin Störmer Steiraová a Björgenová získaly olympijské zlato ve štafetě po 26 letech. K prvenství je dotáhly obě bruslařky. K rozhodujícímu trháku nastoupila na závěrečném úseku Björgenová, která rychle ujela Italce Sabině Valbusaové a na stadionu si mohla dovolit triumfální finiš s vlajkou v ruce. Po zlatu ze skiatlonu a sprintu a bronzu z volné desítky slavila ve Vancouveru už čtvrtý cenný kov.

Na Italky nakonec zůstalo nevděčné čtvrté místo. Za Björgenovou dosprintovala se ztrátou necelé půlminuty Claudia Nystadová a Němky tak získaly stejně jako před čtyřmi lety stříbro. Mistryně světa z posledních dvou šampionátů Finky byly rády za bronz, protože po nepovedeném úvodním úseku figurovaly až na dvanáctém místě.


Téměř celé české kvarteto zápolí ve Vancouveru s virózou, která se vyhnula jen Rajdlové. Nejlépe však dnes zaběhla Nývltová. Na prvním úseku dlouho držela kontakt s čelem závodu a své kolegyni předala v polovině startovního pole jako osmá. V druhé polovině štafety se však Češky propadly. Zklamáním skončil závod pro obhájkyně titulu z Turína Rusky, které procházejí generační obměnou. V úvodu je nepodržela Olga Zavjalovová, která předala až jako devátá a podlehla dokonce i Nývltové.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články