Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Druhé kolo obřího slalomu odloženo na dnešek, Záhrobská nepojede

Whistler - Triumfem Rakušanek skončilo první kolo obřího slalomu na olympijských hrách. Do čtyřky se seřadily hned tři, nejrychlejší byla Elisabeth Görglová, třetí žena sjezdu. Na druhé místo se překvapivě vklínila jen dvě setiny za vítězku Tania Bariozová z Francie, za ní dokončily první polovinu závodu Kathrin Zettelová a Eva-Maria Bremová. Nejlepší české lyžařce Šárce Záhrobské se v husté mlze a měnících se podmínkách příliš nedařilo. Na první místo ztratila 2,94 sekundy a po úvodní části závodu figurovala na osmadvacáté pozici. Proto se rozhodla, že do druhého kola nenastoupí, chce se soustředit na slalom. Druhá Češka na startu Petra Zakouřilová závod nedokončila. Kvůli špatné viditelnosti se druhé kolo závodu nejprve odložilo a poté přeložilo na čtvrtek, kdy byl naplánován volný den. Další informace přináší web zoh.cz.

Čas začátku byl po poradě s trenéry stanoven na 18:30 středoevropského času. Varianta, že by se první kolo opakovalo, byla zamítnuta. Pravidlo mezinárodní federace FIS hovoří o tom, že by se obě kola měla konat v jeden den, ale jedná se pouze o doporučení. K podobné situaci došlo i na hrách v Turíně před čtyřmi lety, kde se oba kombinační závody jely rovněž ve dvou dnech.

Už první kolo dnešního obřího slalomu se jelo za nezvyklých podmínek, na trati kvůli mlze byla velmi malá viditelnost. Po chvíli začalo dokonce trochu sněžit, ale všechny sjezdařky do závodu vyjely. Potom se podmínky ale ještě zhoršily. Kvůli "bílé tmě" organizátoři trať pro druhé kolo nejprve zkrátili zhruba o sedmdesát výškových metrů a deset branek. Hrozilo tak, že by lyžařky měly daleko těžší úkol dojet náskok vedoucí ženy po prvním kole Elisabeth Görglové, za níž je o dvě setiny Francouzka Taina Bariozová. Šárka Záhrobská na 28. místě ztrácí na vedoucí Rakušanku 2,94 sekundy.

"Jury rozhodla, že zítra bude jen jedno kolo, což je určitě dobrá zpráva," narážel francouzský kouč Yves Dimier na výbornou pozici Bariozové. Navíc Američanka Lindsey Vonnová tak nedostane možnost napravit svůj pád, stejně jako její krajanka Julia Mancusová svou nevydařenou opakovanou jízdu.

Už zkraje olympiády ovlivnilo počasí program a odloženo bylo hned několik závodů v alpských disciplínách. Organizátoři ale slibují, že podle předpovědí by se všechny plánované závody měly do konce olympiády odjet. V pátek by se měl jet slalom žen se Záhrobskou jako jednou z favoritek a v sobotu by se mezi krátkými brankami měli proplétat muži. Aktuální předpovědi hovoří o tom, že by v noci mělo pršet nebo sněžit, během čtvrtka se má počasí umoudřit.

Vonnová závod nedokončila

Zhruba v polovině trati vypadla Američanka Lindsey Vonnová, vítězka sjezdu a bronzová ze super-G, která v jedné z pravotočivých zatáček projela oblouk na vnitřní lyži, nezvládla výjezd a doletěla až do ochranných sítí. Přitom byla na mezičasu nejrychlejší. "Je v pořádku, jen ji trochu bolí pravá ruka," řekl mluvčí týmu Doug Haney.

Vonnová nakonec odjela do nemocnice na vyšetření a na rentgen, po kterém se rozhodne, zda nastoupí do pátečního slalomu. Američanka si před olympiádou poranila holeň, ale nakonec se i díky odkládání závodů dala dohromady. "Mrzí mě to, dneska jsem si věřila," podotkla Vonnová. 

Kvůli pádu Vonnové, která nedokončila ani kombinační slalom, byl závod na chvíli přerušen a svou jízdu musela znovu odstartovat její kolegyně Julia Mancusová. Obhájkyně vítězství z Turína, stříbrná žena ze sjezdu a superkombinace, náročnou situaci nezvládla podle svých představ a do cíle dojela s mankem 1,30 sekundy na Görglovou na osmnáctém místě. "Cítím se hrozně kvůli ní, to jsem nechtěla," uvedla Vonnová.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články