Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Nizozemský rychlobruslař Tuitert získal zlato na 1500 m

Richmond (Kanada) - Nizozemský rychlobruslař Mark Tuitert vyhrál v rekordu dráhy na olympijských hrách závod na 1500 metrů před favorizovaným vítězem kilometru Shanim Davisem z USA. Bronz získal Nor Havard Bökko.

Za měsíc třicetiletý Tuitert porazil dosavadního rekordmana richmondského oválu Davise o 53 setin sekundy a získal svou první individuální olympijskou medaili. Dosud měl ve sbírce bronz z týmové stíhačky z Turína. Světový rekordman Davis se musel stejně jako před čtyřmi lety spokojit se stříbrem.

"Strašně jsem to chtěl. Nevyhrál jsem závod čtyři roky, ale věděl jsem, že to v sobě mám. Konečně všechno do sebe zapadlo a já zajel nejlepší jízdu života. Jsem nejšťastnější člověk na světě," uvedl Tuitert.

Favorit Davis netajil zklamání

Největší favorit Davis netajil zklamání z promarněné šance na další zlato. "Samozřejmě jsem trochu zklamaný, ale musím být spokojený. Jsem rád i za něj (Tuiterta)," uvedl Američan, který dnes vyrovnal svou medailovou bilanci zlato, stříbro z Turína.

Vůbec první medaili pod pěti kruhy vybojoval třiadvacetiletý Bökko, jenž zaostal za Davisem pouze o tři setiny sekundy. Talentovaný Nor si spravil náladu po zahajovacím závodu na 5000 metrů, v němž skončil čtvrtý. Dnes si vyměnil pořadí s Rusem Ivanem Skobrevem, kterého tentokrát odsunul těsně pod stupně vítězů.

Páté místo obsadil vítěz pětistovky a stříbrný muž z kilometru Mo Te-pom z Koreje, první desítku uzavřel italský obhájce zlata z Turína Enrico Fabris.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články