Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V super-G byl nejrychlejší Nor Svindal

Whistler - Olympijský závod v super-G vyhrál s přehledem Nor Aksel Lund Svindal, který tak ke stříbru ze sjezdu přidal nejcennější kov. Druhý dojel Američan Bode Miller. Pro něj je to rovněž po bronzu z královské disciplíny druhá medaile na olympijských hrách ve Vancouveru. Třetí skončil další americký lyžař Andrew Weibrecht. Rakušané znovu vyšli naprázdno. Nejlepší z nich Benjamin Raich obsadil až čtrnácté místo. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Český sjezdař Petr Záhrobský doplatil na mnohaminutové přerušení závodu, které způsobil těžký pád Švéda Patrika Järbyna, a do cíle dojel se ztrátou 3,49 sekundy na vítěze. Martin Vráblík super-G nedokončil. Na startu se nakonec neobjevili Ondřej Bank a Kryštof Krýzl, kteří dali na poslední chvíli přednost tréninku na nedělní superkombinaci, kde mají největší šanci uspět.

Pořadatelé postavili lyžařům náročný superobří slalom se zavřenými a rychlými, přesazovanými oblouky, obtížnost trati zvyšovaly ještě přechody ze sluníčka do stínu a naopak. V závěru závodu už byla trať také hodně rozbitá. Záludnosti pocítilo několik kvalitních závodníků, Ital Peter Fill se do předposlední branky nevešel a poroučel se k zemi, stejně jako v polovině trati domácí naděje Manuel Osborne-Paradis. Nejhorší pád si ale prožil čtyřicetiletý Järbyn, který zachytil lyží o branku a po dvacetimetrovém letu vzduchem dopadl přímo na záda. Po dlouhém vyšetření byl svezen se svahu na saních.

Svindal jako jeden z mála takřka nechyboval. Skvěle zajel i Miller, který sice opět riskoval, ale všechno mu vycházelo a jeho jízda byla nebývale čistá a plynulá. Až do Svindalovy jízdy vedl a prohrál s ním o 28 setin, do dalších dvanácti setin se v nesmírně vyrovnaném závodě vměstnali lyžaři až do sedmého místa.

Po šesté pozici ve sjezdu si prožil další zklamání jeden z velkých favoritů Didier Cuche, který uzavíral desítku, před ním se seřadili jeho krajané Carlo Janka a Tobias Grünenfelder. Ještě hůře jsou na tom ale na ZOH Rakušané. Zatímco Švýcarům vyhrál sjezd Dider Défago, lyžařská velmoc má po čtyřech závodech na olympiádě jediný bronz zásluhou Elisabeth Görglové ve sjezdu. Zato Američané září; na kontě už mají šest medailí, z toho jednu zlatou Lindsey Vonnové ze sjezdu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články