Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Erbanová překvapila na kilometru dvanáctým místem

Richmond (Kanada) - Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová překvapila na olympijských hrách 12. místem na trati 1000 metrů. Na vítěznou Kanaďanku Christine Nesbittovou ztratila 0,97 sekundy a od první desítky ji dělila jen jedna desetina. Česká reprezentantka jen o šest desetin vteřiny zaostala za vlastním českým rekordem. Druhé a třetí místo získaly reprezentantky Nizozemska Gerritsenová a Van Riessenová. Další informace nabízí internetový speciál zoh.cz.

Sedmnáctiletá Erbanová měla výborný start a na prvním mezičase nakonec skončila devátá, dokonce s lepším časem než pozdější vítězka. Tempo sice neudržela, jízdu ale dokončila bez větších výkyvů a jasně v ní porazila stříbrnou medailistku z pětistovky Jenny Wolfovou z Německa. Pak už jen mohla sledovat, jak se dlouhé desítky minut drží v popředí klasifikace. Přestože jela závodnice z Vrchlabí jako jeden z outsiderů ve třetí z celkem osmnácti jízd, po deseti sériích se držela na třetím místě a až pak se začala postupně propadat.

"Je to něco úžasného. Když se podívám, jaká jména jsou za mnou... To jsem si ani ve snu nepředstavovala," radovala se Erbanová. Tréninková kolegyně Martiny Sáblíkové litovala jen drobné chyby v závěru, když jí v poslední zatáčce "spadla" ruka. "Kdyby se to nestalo, byla bych v desítce," řekla Erbanová.

Rodačka z Vrchlabí se ve čtvrtek představila na olympiádě podruhé. Opět ale byla nervózní, i když méně než před pětistovkou. "Tam jsem šla do závodu s posledním časem a mohla překvapit, což se povedlo. Tady jsem byla klidnější, ale věděla jsem, že to bude těžké," řekla Erbanová.

V neděli ji čeká poslední start na olympiádě - trať 1500 metrů. "Uspět tam bude hodně těžké. Bude tam spousta dobře připravených holek. Stát se může cokoliv," uvedla. Jednou ze soupeřek bude i její slavnější tréninková kolegyně Martina Sáblíková. "Proti sobě ale nebojujeme. Nejdu tam s tím, že chci získat její skalp nebo ji porazit," zdůraznila Erbanová.

Suverenitu na kilometrové trati předvedla čtyřiadvacetiletá Nesbittová, která sice závod rozjela celkem pomalu, pak ale obrovsky zrychlila a nakonec vlétla do cíle o pouhé dvě setiny rychleji než stejně stará Nizozemka Anette Gerritsenová. Na posledních 400 metrech nadělila Gerritsenové půl vteřiny. Pro pořadatelskou Kanadu tak získala už třetí zlatou medaili od začátku her.

Výsledky závodu rychlobruslařek na 1000 m
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články