Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Superkombinaci vyhrála Rieschová, Záhrobská sedmá

Vancouver - Maria Rieschová vyhrála na olympijských hrách superkombinaci. Německá lyžařka porazila Američanku Julii Mancusovou, která tak má na kontě po sjezdu už druhé stříbro. Třetí senzačně skončila Švédka Anja Pärsonová, jež závodila po středečním hrozivém pádu. Šárka Záhrobská po nejrychlejší druhé části závodu obsadila sedmou pozici. Americká favoritka Lindsey Vonnová slalom, do kterého startovala z prvního místa, nedokončila. Další informace nabízí internetový speciál zoh.cz.

Záhrobská ukázala, že má před slalomem speciál v závěru olympiády dobrou formu. Mezi tyčemi prokličkovala nejrychleji, což jí po pádu Vonnové vyneslo konečnou sedmou pozici. O to víc ji může mrzet pomalejší sjezd, po němž byla dvaadvacátá, třebaže ho jela o něco odvážněji než při sjezdu speciál, který ve středu brala jako trénink právě na dnešní závod. 

Kdyby jela sjezd o 83 setin sekundy rychleji, brala by bronz. "Z toho sjezdu jsem ale měla docela dobrý pocit. Je to těžký sjezd, trať je náročná, celá ve stínu, ledová a nerovná. S tím nemohli od včerejšího závodu nic udělat," komentovala v cíli sjezdu Záhrobská.


Po sjezdu sice vedla Vonnová, ale skvělou pozici měla zejména Rieschová, úřadující mistryně světa ve slalomu z loňského Val d'Isere. "Ale musím říct, že teď tomu pořádně nemohu uvěřit, že jsem to dokázala," prohlásila Rieschová, která závodí na své první olympiádě. Přiznala, že byla nervózní hlavně před středečním sjezdem, v němž byla osmá. "Dnes jsem si věřila víc," dodala. Mancusová po nevýrazné sezoně dosáhla už na druhou medaili díky dobrému výkonu ve sjezdu. "Věděla jsem, že mám šanci, v tréninku mi slalom šel," uvedla olympijská vítězka v obřím slalomu.

Vonnová zhruba v polovině slalomové trati zachytila lyží o branku a upadla. "Cítila jsem se po včerejšku hodně unavená, chyběla mi energie. Bylo to dlouhý den a já jsem si nestihla odpočinout tak, jak bych chtěla," řekla ještě před slalomem. "Netrénovala jsem slalom tři a půl týdne," uvedla Vonnová.


Trať sjezdu organizátoři po středečním náročném závodu zkrátili a upravili i závěrečný skok, na němž mělo plno sjezdařek problémy a Pärsonová dramaticky upadla. Švédka ale do dnešního závodu nečekaně nastoupila, třebaže je pořádně potlučená a ještě ve středu večer se spekulovalo, zda vůbec bude ve Vancouveru závodit. Po sjezdu se zařadila na sedmou pozici.



"Byl to příšerně bolestivý závod. Že pojedu, jsem se rozhodla pět minut před startem," prohlásila Švédka. Po sjezdu se podrobila vyšetření pohmožděného lýtka a uvažovala, že slalom už nepojede. Nakonec se rozhodla, že do závodu nastoupí, a dobře udělala, protože i díky výpadku Vonnové byla její snaha zaplacena bronzovou medailí.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články