Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Kateřina Novotná vypadla na trati 500 metrů ve čtvrtfinále

Praha - Rychlobruslařka Kateřina Novotná nedosáhla na vytoužený postup do finále olympijského závodu na 500 metrů v short tracku, v celkovém pořadí skončila 12. Turínské zlato z této disciplíny suverénně obhájila Číňanka Wang Meng. Česká reprezentantka měla za základě výsledků kvalifikace nevýhodnou startovní pozici u vnějšího mantinelu, navíc si musela dávat pozor, protože měla napomenutí za ulitý start. Prakticky celý závod kroužila Novotná na posledním čtvrtém místě. Až v závěrečném kole se na chvíli dostala na postupové druhé místo, ve strkanici s ostatními závodnicemi ale o tuto pozici přišla a do cíle dojela čtvrtá. Informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Následně sice byla diskvalifikována korejská závodnice Pak Sung-hi, ale do dalších bojů postupují vždy jen dvě rychlobruslařky. Úřadující evropská šampionka ve víceboji obhajovala ve Vancouveru na této trati šesté místo z předchozí olympiády, v Kanadě se představí ještě v závodech na 1500 a 1000 metrů. "Momentálně si ale asi nejvíce věřím na patnáctistovce. Tam to není jen o startu jako na pětistovce. Více se závodí a taktizuje," vysvětlovala Novotná.

0Kateřina Novotná po závodě:

"Ze čtvrté pozice se těžko startuje. Musela jsem čekat, a čekala, že tam bude nějaká kolize, protože jsme všechny chtěly postoupit. V posledním kole šla Korejka do Kanaďanky, trochu ji vystrčila, já jsem tam vjela, snažila jsem se toho využít, ale bohužel se to nepovedlo."

Nakonec se ani nesnažila podávat protest u rozhodčích, i když jí Kanaďanka Kalyna Robergeová rukou zabránila v posunu vpřed. "Rychlost jsem měla, takže by se mi to asi povedlo, ale šlo o to, že jsme byly hrozně blízko u sebe. Celkově jsem ale spokojená. Jsem mezi dvanácti a další závody mě ještě čekají," uvedla pětadvacetiletá rychlobruslařka.

Do semifinále postoupily vítězná Američanka Katherine Reutterová a druhá Robergeová. Reutterová časem 43,834 sekundy vylepšila olympijský rekord, jeho držitelkou však byla jen pár minut, než si ho vzala zpět favorizovaná Wang Meng. Obhájkyně turínského zlata vyhrála druhé čtvrtfinále v čase 43,284 sekundy, v semifinále se pak dokonce dostala pod 43 vteřin (42,985).

I ve finále byla Wang Meng zcela suverénní, třebaže stejně jako Novotná dostala varování za ulitý start. Hned na počátku jízdy si ale před triem soupeřek vypracovala značný náskok a v čele kroužila nikým neohrožována. Druhá skončila Kanaďanka Marianne St. Gelaisová, bronz získala Arianna Fontanaová z Itálie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články