Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Sáblíková to dokázala! Hned v prvním vystoupení získala zlato

Vancouver - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupila do olympijských bojů a hned v prvním závodě získala první medaili pro českou výpravu. Ve Vancouveru získala suverénním triumfem v závodu na 3000 m zlatou medaili. "Jsem strašně šťastná. Je to neuvěřitelné a nevím, co mám říct," uvedla nová olympijská šampionka krátce po závodě. Druhá skončila Němka Stephanie Beckertová, bronz patří Kanaďance Kristině Grovesové. Za deset dní bude česká reprezentantka útočit na další zlato ve své parádní disciplíně 5000 metrů. Olympijské dění můžete sledovat živě na kanálech ČT4, ČT2 a zpravodajském webu ČT24. Informace najdete také na serveru zoh.cz.

Dvaadvacetiletá Sáblíková se startovním číslem 63 nastupovala do závodu v jedenácté rozjížďce jako první z hlavních adeptek na vítězství. Stalo se tak jen chvilku poté, co domácí hrdince Cindy Klassenové v předchozí jízdě došly síly a skončila hluboko v poli poražených.

Mezi fanoušky v hale byli i čeští hokejisté

Markus Eicher, německý trenér

"Sáblíková jela jako z jiné planety. To ukázala už na tréninku. Bylo nám úplně jasné, že bude hodně těžké ji porazit."

Sáblíková před zraky českého hokejového týmu včetně kapitána Patrika Eliáše šla od začátku za svým cílem. Již na prvních mezičasech měla náskok na, do té doby vedoucí Američanku, Nancy Swider-Peltzovou, která zajela čas 4:11,16. "Kolo před cílem už jsem byla docela hotová a snažila se s tím bojovat. Velký díky patří trenérovi, který mě skvěle naváděl a dokázal mě nahecovat," uvedla svěřenkyně Petra Nováka, která si pochvalovala i atmosféru v hale. "Musím poděkovat všem tady. Moc mi pomohli, už před závodem tam byla obrovská podpora."

V předposlední jízdě se postavily na start Beckertová, která v této sezoně Sáblíkovou na trojce dvakrát porazila, a Grovesová. Obě se zařadily za českou hvězdu s více než dvousekundovou ztrátou a v tu chvíli se mohla Sáblíková začít radovat z olympijské medaile.

Závěrečná jízda s Nizozemkou Ireen Wüstovou a Danielou Anschützovou-Thomsovou její radost jen umocnila. Obhájkyně zlata z Turína Wüstová rozjela závod výborně a ještě na mezičase tři kola před cílem měla k dobru 1,17 sekundy. Tempo však nevydržela, o kolo později již ztrácela šest desetin a skončila až sedmá.


Sáblíková tak získala historicky šesté zlato ze zimních her pro Českou republiku či Československo. Na nejvyšší stupeň vystoupila jako druhá česká žena po lyžařce Kateřině Neumannové, jež triumfovala před čtyřmi roky v Turíně.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články