Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Při premiéře na OH je biatlonista Jay senzačně zlatý

Whistler (Kanada) - Francouzský biatlonista Vincent Jay senzačně získal při své premiéře na zimní olympiádě zlatou medaili v dnešním sprintu na deset kilometrů. Na stupně vítězů ho doprovodí druhý Nor Emil Hegle Svendsen a třetí Chorvat Jakov Fak. Z českých reprezentantů zvládl úvodní závod ve Vancouveru nejlépe Michal Šlesingr, dojel osmnáctý. Desetikilometrový sprint ovlivnily rozmary počasí. V průběhu prvního kola se spustil hustý déšť, který posléze přešel ve sněžení, což výrazně limitovalo biatlonisty z druhé poloviny startovního pole. Naopak ti, kteří se vydali na trať ve Whistleru mezi prvními deseti, byli velmi zvýhodněni. Příznivého losu a nízkého čísla šest dokonale využil Jay. Čtyřiadvacetiletý Francouz při svém debutu na olympiádě ani jednou neminul terč a pro svůj první cenný kov na velké akci dorazil do cíle o dvanáct sekund rychleji než druhý Svendsen. Jay si zřejmě tratě ve Vancouveru zamiloval, neboť před rokem dosáhl na stejném místě na své zatím jediné vítězství ve Světovém poháru. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Zklamáním byli největší favorité, hlavní kandidát na zlato norský fenomén Ole Einar Björndalen pokazil úvodní střelbu vleže, kde třikrát minul. Připravil se tak o šanci získat jubilejní desátou olympijskou medaili a přiblížit se absolutnímu zimnímu králi v počtu cenných kovů legendárnímu krajanovi Björnu Dähliemu. Ten se dostal na stupně vítězů dvanáctkrát.

Hned za Björndalenem vystartoval na trať Šlesingr a zpočátku si nevedl špatně. Dvojnásobný medailista ze světového šampionátu pálil při první střelbě mnohem rozvážněji než norský favorit, odjel s nulou v kolonce chyb a dlouho mohl pomýšlet minimálně na umístění v elitní desítce. Při stojce však netrefil prostřední terč a kvůli pomalejšímu běhu se nakonec propadl na osmnácté místo. Do úterního stíhacího závodu se spolu s ním kvalifikovali také 28. Zdeněk Vítek a Jaroslav Soukup, který finišoval na 52. pozici. Naopak mezi postupující šedesátku biatlonistů se nevešel Ondřej Moravec, který dojel na 67. místě. Ještě o čtyři místa za ním překvapivě skončil aktuální lídr Světového poháru Simon Fourcade z Francie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články