Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Sáblíková ovládla tři kilometry, Erbanová 500 metrů

Hamar (Norsko) - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková je po prvním dnu v čele průběžného pořadí mistrovství Evropy ve víceboji v Hamaru a je na nejlepší cestě podruhé v kariéře kontinentální šampionát vyhrát. Úřadující mistryně světa ovládla trať 3000 metrů, celkově ale vede jen o 0,205 bodu před Ireen Wüstovou z Nizozemska. V Norsku se daří i Karolíně Erbanové, která senzačně vyhrála úvodní pětistovku a průběžně je šestá.

Sáblíková, které svědčí spíše dlouhé závody, se o trať dělila s Němkou Stephanie Beckertovou. Předčila ji o více než pět sekund a bezpečně se v té chvíli dostala do čela průběžného pořadí. Až po ní jely její hlavní papírové rivalky v boji o celkové prvenství Wüstová a Němka Daniela Anschützová-Thomsová. Po pětistovce čtvrtá Wüstová zajela druhý čas, na Sáblíkovou ztratila 5,31 vteřiny a je těsně druhá. Anschützové se zatím v Norsku příliš nedaří a je zatím čtvrtá.

"S prvním dnem jsem spokojená. Uvidíme, jak to bude v neděli vypadat na patnáctistovce. Ta rozhodne. Náskok na Ireen je malý a po první trati může být všechno jinak. Myslím si, že o vedení přijdu, ale pokud ztratím do vteřiny, tak to bude dobré," řekla Sáblíková novinářům po skončení prvního dne. Svou jízdu oznámkovala na jedna minus.

Překvapení dne? Erbanová v úvodu

Erbanová startovala s Polkou Katarzynou Bachleda-Curušovou v první části a zajela čas 4:19,93, díky kterému obsadila 17. místo. V průběžném pořadí jí patří nečekaná šestá pozice a je tak prakticky jisté, že se představí i na závěrečné trati 5000 metrů, do které postoupí jen nejlepší dvanáctka.

Překvapením dneška však bylo vítězství Erbanové na úvodní, 500metrové trati s časem 39,54 sekundy. Sáblíková zajela čas 40,45 a byla sedmá. Úvodní pětistovkou si ale nebyla jistá již před závodem. "Od ní se bude všechno vyvíjet, protože to manko, které budu muset potom stahovat, bude buď malé, nebo velké, a uvidí se, jestli se to dá stáhnout nebo ne," míní česká rychlobruslařka.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo/Matt Dunham
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články