Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Výprava na olympiádu do Vancouveru bude rekordní

Praha - Zimní olympiády ve Vancouveru se pravděpodobně zúčastní rekordní počet českých sportovců. Na hry v roce 2010 splnilo nominační kritéria celkem 91 sportovců a Český olympijský výbor (ČOV) odhaduje, že 88 z nich do Kanady také odcestuje. Nejpočetnější zastoupení mají hokejisté (23), po nich následuje tým běžců na lyžích (11) a biatlonistů má být deset.

"S číslem 88, mírně nadsazeným, pracujeme. Číslo se může hýbnout nahoru, ale i dolů. Některé sporty musí kvóty potvrdit - třeba boby nebo saně. Krasobruslařka Nella Simaová je zatím první náhradnicí," uvedl na setkání s novináři místopředseda ČOV pro sport František Dvořák.

Určitě na hrách nebudou žádní Češi v curlingu, skeletonu a ledním hokeji žen. "Až se jednou kvalifikuje curling a ženský hokej, tak nás pojede na zimní hry přes sto," řekl Dvořák.

O konečné podobě výpravy se rozhodne v lednu

Pokud do Vancouveru odjede 88 reprezentantů, pak by počet překonal rekord zimních her - v Turíně 2006 bylo na hrách 85 českých sportovců. Plnit limity pro Vancouver je možné do 17. ledna a plénum ČOV nominaci schválí 21. ledna.

Celkem by český tým včetně sportovců, trenérů, doprovodu a štábu ČOV měl čítat do 180 osob. Náklady na přípravu a účast na hrách se odhadují na sto milionů korun. Z poloviny půjdou finance ze státní pokladny a z druhé z marketingových aktivit ČOV.

První část české výpravy, v které by měli mezi medailové naděje vedle hokejistů patřit hlavně rychlobruslařka Martina Sáblíková a pak třeba běžec na lyžích Lukáš Bauer či slalomářka Šárka Záhrobská, odletí do Kanady 29. ledna. Převážná většina sportovců se vydá za moře komerčním speciálem 4. února a do Vancouveru dorazí s mezipřistáním v islandském Keflavíku a Ottawě po téměř 18 hodinách letu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články