Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Pražský díl seriálu Tour de Ski se může odjet i na dusíku

Praha - I kdyby se teploty 4. ledna pohybovaly vysoko nad bodem mrazu, budou organizátoři schopni připravit SKI Sprint Praha 2010, druhou etapu seriálu Světového poháru v běhu na lyžích Tour de Ski. Sníh totiž stejně jako v minulém roce v případě potřeby vytvoří chemickou cestou pomocí tekutého dusíku. Závod ve sprintu volnou technikou bude na Strahově mezi spartakiádním stadionem a stadionem Evžena Rošického a pořadatelé i díky vyšší nadmořské výšce věří, že sníh napadne, nebo ho budou moci vyrobit sněžnými děly. Závody začnou v pondělí 4. ledna v 16:30 kvalifikací, finále jsou naplánována o dvě hodiny později.

"Budeme se co nejvíc sněhu snažit udělat přírodní cestou, takže doufáme, že nám počasí bude víc přát než teď," prohlásil na tiskové konferenci v Praze výkonný ředitel závodu Oto Linhart. "V žádném případě nebudeme sníh odnikud navážet," uvedl.

Okruh na Strahově bude měřit 770 metrů, dohromady závodníky čeká 1255 metrů, neboť část trati poběží dvakrát. Cílová rovinka stejně jako start bude do kopce, celkové převýšení členitější trati než v loňské sezoně je 25 metrů. "To může závodu jen prospět," myslí si organizátoři.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení závodu Ski Sprint Praha

Diváci budou mít do areálu vstup zdarma. Někteří se budou moci dívat na závod i zevnitř okruhu. Trať by měla další den posloužit veřejnosti, sníh i dětem k nejrůznějším hrám.

Pořadatelé budou mít k dispozici část organizačního výboru závodů Světových pohárů v Novém Městě na Moravě i z letošního mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, odkud budou mít zapůjčena sněžná děla i rolbu. Rozpočet je kolem 11 milionů korun, jeho skutečná výše se ale bude odvíjet od toho, zda budou muset pořadatelé použít drahou metodu výroby sněhu dusíkem. Nebezpečí, že by se závod musel zrušit, hrozí pouze v případě, že by k vysokým teplotám přibyl ještě vytrvalý déšť.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články