Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bauer letos premiérově doběhl devátý, Churavý byl sedmý

Kuusamo (Finsko) - Český běžec na lyžích Lukáš Bauer vstoupil do sezony dnešním devátým místem v závodě Světového poháru na 15 km klasicky v Kuusamu. Z vítězství se radoval Nor Petter Northug. Bauer tak při prvním ostrém testu s konkurencí na prahu olympijské sezony překonal vlastní očekávání. Vítěz SP z roku 2008, který před týdnem vynechal úvodní podnik sezony v norském Beitostölenu a po říjnovém výpadku kvůli nemoci se radši věnoval přípravě, podle svých vlastních slov nepočítal s umístěním v elitní desítce.

Bauer, který vynechal sobotní sprint a dnes doběhl do cíle se ztrátou 24 vteřin na Northuga, byl v Kuusamu jediným Čechem na bodované pozici. Martin Jakš obsadil 45. místo, Jiří Magál skončil na 65. pozici a Milan Šperl s Martinem Koukalem byli na 67., respektive 70. příčce. Pro druhé místo si dnes doběhl Rus Maxim Vylegžanin, třetí byl jeho krajan Alexander Legkov.

Churavý se blýskl sedmým místem

Pavel Churavý se v druhém závodu Světového poháru sdruženářů v Kuusamu blýskl sedmým místem. Zvítězil domácí Hannu Manninen, jenž se k severské kombinaci vrátil po roční pauze. Desátý muž minulé sezony SP Churavý v desetikilometrovém běhu ještě vylepšil svou pozici ze skokanské části, v níž mu patřilo deváté místo. Zároveň se výrazně posunul oproti sobotnímu úvodnímu závodu, který dokončil jako pětadvacátý.

Dvaatřicetiletý Churavý ztratil 49 sekund na vítězného Manninena, s nímž ve stejném čase vyrazil do běhu Gundersenovou metodou. Pro excelentního finského běžce nebyl problém zlikvidovat z desátého místa náskok lepších skokanů a v závěrečném spurtu s Němcem Tinem Edelmannem si doběhl pro první triumf při svém comebacku. Třetí byl jiný německý sdruženář Eric Frenzel.

Čtyřnásobný celkový vítěz SP Manninen se k závodění vrátil po roční pauze, kterou vyplnil studiem na leteckého pilota. Kvůli blížícím se olympijským hrám studium omezil a znovu začal trénovat, i když například skáče pouze o víkendech. Ačkoli sám tvrdí, že se chce kvalifikovat hlavně do soutěže týmů, díky sobotnímu druhému místu a dnešnímu 46. triumfu v kariéře se zařadil mezi medailové kandidáty i pro soutěže jednotlivců.

Spolu s Churavým dnes bodovali další dva Češi, dvacátý Miroslav Dvořák a třiadvacátý Tomáš Slavík. Aleš Vodseďálek byl dvě místa za elitní třicítkou.

Pavel Churavý
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články