Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková dojela třetí v závodě na 1500 metrů

Hamar (Norsko) - Rychlobruslařka Martina Sáblíková navázala na Světovém poháru v Hamaru na sobotní triumf v závodě na 5000 metrů a na stupně vítězů se prosadila i dnes na trati 1500 metrů. Česká hvězda skončila ve vynikajícím čase 1:56,34 minuty třetí pouze 1,18 sekundy za vítěznou Kristinou Grovesovou z Kanady. Druhá byla Nizozemka Ireen Wüstová, na niž Sáblíková ztratila 79 setin sekundy.

"Dnes jsem hodně spokojená. Po Heerenveenu jsme nečekala, že pojedu takhle," řekla Sáblíková. Její dnešní výkon přitom lehce limitoval menší problém se svalem, kvůli němuž nemohla závod rozjet ideálně. Přesto se nakonec prosadila na stupně vítězů.

Největší česká naděje pro zimní olympijské hry ve Vancouveru Sáblíková opět potvrdila, že už není specialistkou pouze na dlouhé tratě 3000 a 5000 metrů. V norském Hamaru zajela na patnáctistovce svůj druhý nejlepší čas v kariéře a překonala i výkon z úvodu SP v Berlíně, kde byla na této distanci dokonce druhá. Rychlejší na 1500 metrů byla dvaadvacetiletá závodnice pouze v březnu 2007 ve vysokohorském prostředí v Calgary, kde vytvořila český rekord 1:54,55.

Výborně zajela i Erbanová

Výrazně o sobě dnes v hale postavené pro olympijské hry v roce 1994 dala vědět i druhá svěřenkyně trenéra Petra Nováka Karolína Erbanová. Sedmnáctiletá závodnice si vylepšila o více než dvě sekundy osobní rekord na 1:58,08 a při svém prvním startu v elitní skupině A obsadila jedenácté místo.

Petr Novák, trenér:

0"Získat na patnáctce třetí a jedenácté místo je super. Více jsem si ani přát nemohl. A hlavně Kája (Erbanová) je na olympiádě a její čas není ani tak daleko od pódia. Svým způsobem je tak ve hře o medaili."

Třiatřicetiletá Grovesová, která letos v Hamaru obsadila druhé místo na MS ve víceboji za Sáblíkovou, se díky prvnímu vítězství v sezoně dostala do čela hodnocení SP. Sáblíkové, kterou srazila 17. příčka minulý víkend v Heerenveenu, patří čtvrtá pozice.

Světový pohár pokračuje dalším dílem v zámoří, kam čeští rychlobruslaři odletí v pondělí. K Sáblíkové a Erbanové se přidá trojice mužů. S týmem již nebude v sezoně pokračovat zdravotně indisponovaná Andrea Jirků, což znamená, že Češky nebudou bojovat ve štafetách o postup na olympiádu. "Soustředíme se na to, co je pro nás podstatné. Je vidět, že medailová šance je i na patnáctce, a jsou na to už dvě ženské," dodal Novák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články