Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Skokanky na lyžích ve Vancouveru definitivně startovat nebudou

Vancouver - Skokanky na lyžích nebudou startovat za rok na olympijských hrách ve Vancouveru. Rozhodl o tom soud právě v dějišti příštích her, na nějž se v dubnu kvůli údajné diskriminaci ze strany Mezinárodního olympijského výboru (MOV) obrátilo patnáct bývalých a současných skokanek v čele s první mistryní světa v této disciplíně z letošního šampionátu v Liberci Lindsay Vanovou.

Skokanky argumentovaly tím, že vyřazení ženské části skokanského sportu porušuje kanadskou chartu práv a svobod. Soudkyně Nejvyššího soudu státu Britská Kolumbie jim dala v tomto ohledu zapravdu, ovšem MOV podle ní nepodléhá jurisdikci jejího soudu a nemá moc jeho rozhodnutí změnit.

"MOV učinil rozhodnutí, které žalující stranu diskriminuje. Jen MOV však může tuto křivdu napravit," uvedla soudkyně Lauri Ann Fenlonová ve svém dvaačtyřicetistránkovém zdůvodnění. "V mém zjištění, že jsou diskriminovány, není pro navrhovatelky mnoho útěchy. Tento soud jim žádnou pomoc poskytnout nemůže," dodala soudkyně.

Skokanky chtěly po soudu, aby buď nařídil organizačnímu výboru zahrnout ženské skoky do programu her ve Vancouveru, nebo aby vyřadil všechny soutěže skokanů. MOV stavěl svou obhajobu na tom, že ženy nemohou na ZOH skákat kvůli tomu, že nesplnily olympijská kritéria.

Skokanka na lyžích
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články