Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Pořadatelé SP navážejí nečekaně do Vesce další sníh z hor

Liberec - Pořadatelé Světových pohárů v běhu na lyžích a v severské kombinaci se nečekaně rozhodli, že sníh z Jizerských hor budou vozit do na tratě do Vesce i dnes. Lesy České republiky (LČR) totiž umožnily, aby nakladače odebíraly kvalitní čistý sníh z volné plochy vedle silnice mezi Polubným a Jizerkou. Potvrdil to dnes ředitel LČR v Libereckém kraji Ludvík Řičář.

Navážený sníh
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Ve Vesci tak skončí pravděpodobně až 300 nákladních aut se sněhem, ačkoli ještě v úterý odpoledne mluvili pořadatelé zhruba o 150 vozech. "Nějaká auta navíc dorazila do Vesce už v úterý večer," uvedl mluvčí SP Zdeněk Soudný. V noci na dnešek se navíc v areálu po více než měsíci rozjela sněžná děla a zhruba od 02:00 do 09:30 stříkala na okruh technický sníh.

Teplota se ale pohybovala jen okolo minus tří stupňů a zasněžovací technika pracovala na nízký výkon. Na tratích přibyla pouze malá vrstva sněhu. "Pravděpodobně se nám podaří připravit okruh dlouhý okolo dvou kilometrů," konstatoval Soudný.

Kvalitní čistý sníh z Jizerských hor i ze sněžných děl potřebují pořadatelé na zakrytí sněhu z parkovišť a z mantinelů podél vozovek, ve kterém jsou kamínky, hlína a další příměsi a nedaly by se na něm odjet kvalitní závody. Běžci by si mimo jiné ničili lyže.

"Pořadatelům jsme dovolili, aby technika nakládala sníh z prostoru pod elektrickým vedením z Polubného do Jizerky. Nerostou tam žádné stromy a při šetrném odebírání sněhu nehrozí žádné poškození přírody. Na místě bude na nakládání sněhu dohlížet náš revírník," prohlásil Řičář. Nakladače musí stát pouze na silnici, nikoliv v terénu mimo ni. Rypadla nesmějí rozrýt půdu, na níž sníh leží.

Vladimír Vršovský ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory řekl, že odebírání sněhu z plochy pod elektrickým vedením zákonu o ochraně přírody neodporuje. "Kdyby ale nakladače opustily komunikaci, byla by situace jiná," upozornil Vršovský.

Pořadatelům SP hrozí pokuta od CHKO až dva miliony za odvážení sněhu z chráněného území na loukách na Jizerce. Najel na ni nakladač a sníh odebral až na zeminu. "Jestli tam nakladač skutečně byl, je to vina řidiče. Najaté firmy jsme upozornily, kam se svou technikou v Jizerských horách smějí a kam ne," konstatoval Soudný.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články