Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Soud rozhoduje, zda bude ženský skok na lyžích na ZOH

Vancouver - V Kanadě zasedá soud, který rozhodne o případné účasti skokanek na lyžích na zimních olympijských hrách v příštím roce ve Vancouveru. Soudce určí, zda absence této disciplíny v programu her neporušuje kanadský zákon o diskriminaci. Pořadatelé obvinění odmítají, protože Mezinárodní olympijský výbor rozhodl nezařadit ženské skoky do programu před dvěma lety kvůli nesplnění podmínek MOV. Obávají se dokonce, že pokud soud skokankám vyhoví, Kanada už nikdy v budoucnu žádné další olympijské hry neuspořádá.

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Františka Dvořáka dodatečné zařazení skoku na lyžích do programu her není fakticky možné. "Organizátor má svázané ruce. Uzavírá s ním smlouvu o programu Mezinárodní olympijský výbor a tam tato disciplína nebyla. Takže i kdyby soud dopadl ve prospěch zařazení skoku žen, tak to není možné," řekl Dvořák.

Organizační výbor zažalovala skupina deseti bývalých i současných skokanek z USA, Evropy a Kanady. U soudu chtějí dosáhnout buď zařazení svého sportu do programu her v roce 2010, nebo vyškrtnutí mužských skoků na lyžích. Kanadská média očekávají, že proces potrvá nejméně pět dnů.

Kvalita ženského skoku by se měla zvyšovat

Ke splnění základních kritérií pro zařazení mezi olympijské sporty se musejí v nové disciplíně uskutečnit alespoň dva světové šampionáty. Ženské skoky na lyžích však měly premiéru na MS teprve letos v Liberci.

Diskutabilní může být kvalita a úroveň této disciplíny. Podle Dvořáka je v okolních zemích dobrá a stále se zvyšuje. "Pokud bude skok zařazen v budoucnu, tak se na to hodně zemí soustředí a úroveň půjde rapidně nahoru," upozornil místopředseda ČOV.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články