Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Zmatky v Koreji: Björndalen biatlon vyhrál, o medaili přišel, nakonec ji získal zpět

Pchjongčchang (Korea) - Mistrem světa ve stíhacím závodě na šampionátu biatlonistů v Pchjongčchangu se stal za dramatických okolností Ole Einar Björndalen. Úspěšný norský závodník byl dnes stejně jako v sobotním sprintu nejrychlejší, ale vzápětí přišel o první místo kvůli penalizaci za zkrácení trati. Pětičlenná porota mezinárodní unie IBU však po protestu několika výprav nakonec potvrdila původní výsledky. Radost však neudělali ruskému reprezentantovi Maximu Čudovovi, který se opět musel smířit se stříbrem. Bronz vybojoval Björndalenův týmový kolega Alexander Os. Nejlepší z Čechů Michal Šlesingr finišoval na devatenáctém místě.

Björndalen se sobotním vítězstvím stal podle získaných medailí nejlepším biatlonistou historie. I dnes přijel do cíle s pohodlným náskokem 42 sekund a získal tak 85. vítězství v závodech započítávaných do hodnocení Světového poháru.

Nejdřív protestovali Rusové, poté Norové

Björndalen byl krátce po dojetí porotou pokutován za to, že si v úvodu nepovoleně zkrátil trať. Společně s dalšími jedenácti biatlonisty totiž během závodu zamířil na most překlenující trať a směřující na střelnici, zatímco ostatní jej správně oběhli. Následoval protest ruské výpravy, na jehož základě potrestala soutěžní jury zmíněnou dvanáctku závodníků minutovou penalizací, což výrazně zamíchalo pořadím.

Několik reprezentací v čele s Nory však podalo proti upraveným výsledkům protest a pětičlenná odvolací jury nakonec penalizaci zrušila. Podle pravidel unie IBU totiž nemůže být závodník potrestán, pokud si nezkrátí trať tak, aby získal výhodu.

"Na základě rozborů televizního záznamu jsme zjistili, že závodníci, kteří jeli přes most, nezískali výhodu, ale naopak ztratili dvě sekundy," vysvětlil na mimořádné tiskové konferenci viceprezident IBU a člen odvolací jury Ivor Lehoťan ze Slovenska.

Nejlepší z Čechů Michal Šlesingr se umístil na 19. místě. Polepšil si také Zdeněk Vítek, který se posunul z 50. příčky na 28., stíhací závod naopak nevyšel Jaroslavu Soukupovi, jenž dojel se sedmi chybami osmačtyřicátý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články