Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sprinty Tour de Ski v Praze vyhráli Hetland a Follisová

Praha - Sprinterské závody v rámci Tour de Ski v Praze vyhráli Nor Tor Arne Hetland a Italka Arianna Follisová. Z českých lyžařů si vedl nejlépe Aleš Razým, který jako jediný postoupil z kvalifikace, v níž obsadil šesté místo. Ve vyřazovací části vypadl hned ve čtvrtfinále a skončil třináctý.

Obhájce prvenství v Tour Lukáš Bauer potvrdil, že mu sprinty nesedí, a skončil na 48. místě. Kamila Rajdlová obsadila 31. pozici, od postupu ji dělilo dvanáct setin sekundy.

Bauerovi chybělo k účasti ve čtvrtfinále přes tři a půl sekundy. Vítěz Světového poháru očekával, že se do třicítky nedostane, sprinty na Tour bere jako nutné zlo. "Nic příjemného jsem nečekal, a tak to i dopadlo," prohlásil. Na vítěze ztratil necelých devět a půl sekundy. "To není tak hrozné. Podal jsem svůj lepší sprinterský výkon, ale nadšený z toho nejsem," uvedl.

Razým obsadil ve své čtvrtfinálové rozjížďce třetí místo za lídrem seriálu Švýcarem Dariem Colognou a Italem Cristianem Zorzim. Za Zorzim zaostal o dvě desetiny sekundy a mezi dvanáctku postupujících se nedostal ani časem. "Šlo postoupit. Ale držel jsem se Francouze, myslel jsem si, že pojede rychleji a že se za ním vyvezu," řekl na adresu Emmanuela Jonniera.

Obvykle Razým nejezdí z prvních pozic, i proto se dnes držel zpátky. Nejprve byl na třetím místě, pak se ještě propadl. "Myslel jsem si, že to takhle vyjde. Jel jsem, co jsem mohl, ale předjel jsem v závěru už jen dva soupeře a nevyšlo to," litoval dvaadvacetiletý lyžař.

Jako zklamání dnešní výsledky nebere. "Pro mě to je úspěch, ale mohlo to jít klidně dál. Necítím se vůbec unavený, mohl jsem jet další kolo. Je to škoda, mrzí mě to, ale není to zklamání," řekl jedenáctý muž nedávného sprintu Světového poháru v Davosu.

Rajdlová, která se vrací mezi elitu po mateřské pauze, zaostala v kvalifikaci těsně za poslední postupující Astrid Jacobsenovou z Norska. "Nejsem sprinter, takže jsem nemohla očekávat dobrý výsledek," uvedla v cíli běžkyně. Tour de Ski je podle jejího názoru hlavně pro běžce, kteří mají silnější klasickou techniku. "A to mi taky moc nesedí," řekla Rajdlová.

Hetland vyhrál individuální sprint po tříleté odmlce. V těsném finiši za sebou udržel Rusa Vasilije Ročeva. Follisová si zopakovala vítězství z loňska, kdy se sprint běžel na Hradčanském náměstí. Vyhrála už kvalifikaci a ve finále si počínala naprosto suverénně. Druhá doběhla vedoucí žena Světového poháru Finka Aino-Kaisa Saarinenová.

V úterý má Tour de Ski volný den, na Silvestra se v Novém Městě na Moravě běží distanční závody klasickou technikou.

Výsledky - 1,2 km volnou technikou:

Muži: 1. Hetland (Nor.) 2:33,0, 2. Ročev (Rus.) -0,2, 3. Gaillard (Fr.) -0,8, 4. Jauhojärvi (Fin.) -0,8, 5. Dahl -0,8, 6. Rönning (oba Nor.) -5,6, ...13. Razým, 48. Bauer, 55. Šperl, 61. Magál (všichni ČR).

Ženy: 1. Follisová (It.) 2:50,6, 2. Saarinenová (Fin.) -0,6, 3. Majdičová (Slovin.) -1,3, 4. Muranenová (Fin.) -1,6, 5. Kristoffersenová (Nor.) -2,3, 6. Nystadová (Něm.) -16,0, ...31. Rajdlová, 34. Nývltová, 46. Hájková, 48. Skalníková (všechny ČR).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články