Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Teplé počasí ohrožuje lyžařské závody v Česku

Praha/Nové Město na Moravě - Tour de Ski v Česku je ohrožena. Sprint v Praze a dva závody třetího ročníku seriálu v Novém Městě na Moravě jsou v problémech kvůli nedostatku sněhu a nepřízni počasí. Pokud nezačne mrznout, aby mohli organizátoři sníh vyrobit, závody se uskuteční v okleštěné podobě a nebo vůbec.

V Praze se má jet sprint volnou technikou na Výstavišti 29. prosince, v Novém Městě jsou na programu distanční závody na Silvestra a další sprint na Nový rok. Organizátoři sáhli k revoluční výrobě sněhu v chlazeném hangáru. Na závod je potřeba zhruba 1500 metrů krychlových. "Je to na hraně, protože nám nepřálo počasí. Mrzne dost málo, 3 až 4 stupně mrazu," popsal situaci šéf přípravy závodních tratí Stanislav Buchta.

V Novém Městě mají ještě větší problémy, protože potřebují sníh na pětikilometrový okruh, což je zhruba 20 000 kubických metrů.

Organizátoři Tour de Ski připravili pro diváky i závodníky řadu novinek. Sprinty se pojedou za umělého osvětlení a na trati jsou nová přemostění. Přesto se ani Novému Městu nevyhnula ekonomická krize. Šetřit se bude hlavně na VIP prostorách a částečně i na doprovodném programu, zahajovací ceremoniál i doprovodná hudební show včetně ohňostroje se uskuteční přímo v lyžařském areálu, a nikoli na novoměstském náměstí jako v předchozích letech. "Je to hlavně o sportu. Závody jsou prvořadé, ale když diváky i něčím pobavíme, tak budeme rádi," uvedl marketingový manažer Otakar Binder.

Česko čekají i další lyžařské svátky, zejména mistrovství světa v klasickém lyžování v únoru a březnu 2009 v Liberci nebo mezinárodní závody v alpských disciplínách na přelomu února a března v Peci pod Sněžkou.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články