Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Životní výsledek mezi dospělými. Dušková a Bidař berou jedenáctou příčku

Na mistrovství světa v Miláně budou vzpomínat jen v dobrém. Sportovní dvojice Anna Dušková s Martinem Bidařem si v Itálii vytvořila seniorské maximum na světové akci. Třináctou příčku z krátkého programu si ještě vylepšili a celkově obsadili jedenáctou pozici. Díky světovému rekordu ve volné jízdě i v celkovém součtu získali první společný světový titul olympijští šampioni Aljona Savchenková a Bruno Massot.

Anna Dušková s Martinem Bidařem
zdroj: REUTERS autor: Alessandro Garofalo

Nadějná česká sportovní dvojice předvedla na světové akci další výborný výkon a posunula se o dvě příčky vzhůru. Navzdory drobnému zaváhání při odhozeném flipu, při němž Dušková jistila dopad rukou na ledě, o 12 setin vylepšili známku za volnou jízdu z loňského ME a celkový osobní rekord si posunuli na 189,60 bodu.

Bylo to o tři body více než před měsícem na olympiádě, ve srovnání s loňským MS se zlepšili bezmála o deset bodů. Umístění z loňského mistrovství světa i olympiády vylepšili o tři místa. "Jsme strašně šťastní. Sice jsme si ten závod oba užili, ale teď se už oba těšíme, až si odpočineme," řekla Dušková. "Teď budeme mít chvíli volna a pak začneme pracovat na novém krátkém programu," doplnila osmnáctiletá krasobruslařka.

Po partnerčině listopadové operaci kolena pro ně byla hlavní motivací únorová olympiáda. Světový šampionát byl bonusem navíc. "Jeli jsme sem s tím, že si ten závod chceme hlavně užít," řekl Bidař. Elitní světová desítka byla pro juniorské mistry světa z roku 2016 zatím vzdálená, dělilo je od ní více než dvanáct bodů.

Savchenková s Massotem ještě předčili svůj skvělý výkon z olympiády a jako první dvojice v historii získali za volnou jízdu přes 160 bodů. Vlastní světový rekord posunuli na 162,86. Celkovým součtem 245,84 bodu sesadili z čela historických tabulek Taťjanu Volosožarovou a Maxima Traňkova, jejichž rekord vylepšili o více než sedm bodů. Pro Savchenkovou to byl šestý světový titul, předchozích pět získala s Robinem Szolkowým.

Ten je nyní členem trenérského týmu evropských šampionů Jevgenije Tarasovové a Vladimira Morozova z Ruska, kteří s více než dvacetibodovým odstupem skončili druzí. První světovou medaili získali bronzoví Francouzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres.

Mistrovství světa v krasobruslení v Miláně:

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Savchenková, Massot (Něm.) 245,84, 2. Tarasovová, Morozov (Rus.) 225,53, 3. Jamesová, Cipres (Fr.) 218,36, 4. Zabijaková, Enbert (Rus.) 207,88, 5. Della Monicaová, Guarise (It.) 206,06, 6. Mooreová-Towersová, Marinaro (Kan.) 204,33, ...11. Dušková, Bidař (ČR) 189,60.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články