Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hlavní partner zkritizoval biatlonisty. S bojkotem Ťumeně nesouhlasíme, prohlásil

Že finále Světového poháru biatlonistů v ruské Ťumeni bude bez českých zástupců, je už dlouhodobě jasné. Bojkot kvůli dopingovému skandálu se ovšem nelíbí generálnímu řediteli hlavního partnera reprezentace skupiny Hamé Martinu Štruplovi, který národní tým zkritizoval. Podle něj politika do sportu nepatří. Generální partner společnost Viessmann naopak rozhodnutí závodníků respektuje.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Češi bojkotují závěr SP stejně jako Kanaďané, Američané kvůli tomu, že vedení Mezinárodní biatlonové federace IBU navzdory dopingovému skandálu v Rusku neodebralo Ťumeni pořadatelství finále seriálu. Na závody nepojedou nově ani Ukrajinci.

"Absolutně s tím nesouhlasím, říkal jsem to i panu (předsedovi svazu Jiřímu) Hamzovi a všem. Myslím si, že politika do sportu nepatří," řekl Štrupl. Podle něj chybějí fundamentální důvody, český biatlon to může poškodit. Přes kritiku chce firma podporovat český biatlon i v dalším olympijském cyklu, tedy do roku 2022.

V Rusku má Hamé výrobní závod, loni tam skupině tržby vzrostly o 2,5 procenta.

Generálním partnerem českého biatlonu je skupina Viessmann Group, jeden z předních mezinárodních výrobců systémů tepelné techniky. Hamé je spolu s energetickou EP Energy Trading a stavební skupinou PSG hlavním partnerem.

"Za společnost Viessmann mohu konstatovat, že jako generální partner Českého svazu biatlonu si naší dlouhodobé partnerské spolupráce velmi vážíme. Toto rozhodnutí je čistě v kompetenci svazu a my jej plně respektujeme," sdělil mluvčí firmy Martin Havelka. "Rozhodnutí je plně v kompetenci biatlonového svazu, dále se nebudeme vyjadřovat," uvedla Vendula Seibertová z EP Energy Trading.

Češi nesouhlasí s tím, že vedení IBU během únorové olympiády potvrdilo, že se finále SP (22. až 25. března) uskuteční v Ťumeni. A to přesto, že Rusko má za sebou rozsáhlý dopingový skandál ze Soči a nefunkční antidopingovou organizaci, která nedostala od světové agentury WADA svolení provádět testy.

Do Ťumeně nepojedou ani Kanaďané a Američané. "Drží se koalice ze začátku. Francouzi pojedou, protože Martinu Fourcadeovi jde o vítězství v SP. To je rozhodnutí každého. My si chceme zachovat vlastní tvář," uvedl v únoru šéf biatlonového svazu Hamza. Češi v čele s Hamzou a Michalem Šlesingerem hlasitě vystupují v boji proti užívání zakázaných látek a tlačí na IBU, aby byla v tomto směru důslednější.

V Ťumeni se mělo v roce 2021 uskutečnit biatlonové mistrovství světa. IBU však i pod tlakem závodníků před loňským světovým šampionátem rozhodla, že volbu pořadatele z roku 2016 prohlásí za neplatnou a hostitel se bude vybírat znovu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články