Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Šrail čekal, že na něho při Vasově běhu přijde krize, ale dlouhý únik si užil

Tvrdé podmínky při letošním ročníku devadesátikilometrového Vasova běhu, který je považován za olympiádu dálkových běžců na lyžích, svědčily českým účastníkům. Kateřina Smutná byla třetí, Stanislav Řezáč při svém dvacátém startu doběhl sedmý a Jan Šrail byl téměř šedesát kilometrů v úniku spolu s Norem Joarem Thelem.

Šrail si pochvaloval podmínky, které nakonec způsobily nejpomalejší čas vítěze za posledních jedenáct let. "Podmínky pro to se ukázat byly ideální," tvrdil Šrail, kterého čekalo v mobilu v cíli skoro 200 sms zpráv. "Pro mě je to něco úžasného a velká motivace do dalších závodů i příští sezony. Těšil jsem se na něj dlouho, v cíli jsem měl radost, že se podařil ten únik, v němž jsem strávil šedesát kilometrů," popisoval pocity s tím, že sice padal stále sníh a ve stopě byl pořád centimetr sněhu. "Ale bylo to pod nohama tvrdé, na soupaž ideální," dodal. 

Únik neplánoval. "Soustředil jsem se na start," vysvětloval, k čemu se upínal v úvodu závodu, v němž vyráží na trať všichni závodníci najednou. "První stoupání má zhruba tři kilometry. Nasadil jsem své tempo a nahoře měl náskok. Vedle mě byl Nor Joar Thele, tak jsme šli do toho úniku, který se nám v počátku povedl," vzpomínal.  

Náskok před ostatními měli téměř šest minut. "Na trati jsme se snažili domluvit, co od toho vlastně čekáme. On od začátku říkal, že jede na celkové vítězství. Ale já si nebyl jistý, že to na zapadané trati půjde udržet. Jedním z mých cílů bylo vyhrát prémie. Doufám, že to týmu pomůže k tomu, abychom se nakonec umístili na třetí pozici," popsal Šrail motivaci.

Zhruba třicet kilometrů před cílem ale přišla na českého závodníka krize. "Nástup Nora jsem neudržel. Počítal jsem s tím, že krize přijde. Pak jsem se hodně trápil. Když mě předjížděl Lukáš Bauer, snažil jsem se ho udržet do cíle, ale síly už na to moc nebyly," přiznal. 

Bauer startoval také, ale neměl tolik tréninku, kolik by potřeboval. Nakonec skončil 57. A byl rád, že členové jeho týmu (Smutná i Šrail) byli hodně vidět. "Po startu jsou pasáže, kde hlavně hobbíci mohou stát i dvacet minut. Je důležité být vpředu. I elita má problémy být tam včas," chválil své závodníky.  

Pak Bauer vzpomněl, jak stál prvně na startu tohohle legendárního laufu. "Za mnou bylo šestnáct tisíc lidí a já měl velký respekt ke každému, kdo se na start postavil," říkal a dodal, že hned po doběhu šel gratulovat Markovi Pazderskému, šéfovi týmu čtyřiačtyřicetiletého Stanislava Řezáče. 

Jak vidí Bauer šance Kateřiny Smutné na celkové vítězství v seriálu dálkových běhů? "Pro ni to byl hlavní závod sezony, v němž chtěla porazit Brittu Norgrenovou. To se jí nakonec podařilo, když Britta doběhla čtvrtá. Ale pokud Britta třeba neonemocní, bude Katka, jež je nyní v průběžném pořadí druhá, její náskok těžko dohánět."

Do konce sezony scházejí tři závody – nyní o víkendu v Norsku Birkebeinerrennet, kde se běží se symbolickou zátěží 3,5 kg v batohu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články