Z letiště rovnou za fanoušky. Stovky lidí přivítaly Ledeckou a Sáblíkovou

Nejpočetnější část české výpravy v čele s dvakrát zlatou Ester Ledeckou dorazila do Prahy ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Ester Ledecká a Martina Sáblíková přijely po příletu na Staroměstské náměstí, kde je přivítaly stovky fanoušků. Část sportovců zvolila pro oslavu Vrchlabí.

Nejprve se před stovkami fanoušků objevila rychlobruslařka Martina Sáblíková, která se vrátila ze své čtvrté olympiády. „Jsem moc ráda, že tu s vámi můžu být a že mám tuhle medaili na krku,“ pozdravila česká závodnice shromážděné lidi. S ohledem na celou sezonu, i otazníky nad odletem na olympiádu přirovnala radost ze stříbra v Pchjongčchangu k radosti ze zlaté medaile.

Vítězka paralelního obřího slalomu na snowboardu a superobřího slalomu ve sjezdovém lyžování Ledecká před zaplněné náměstí předstoupila za bouřlivého skandování po čtvrt na šest. „Strašně se mi třesou ruce, takže to asi nebude úplně jednoduchý. Budu si muset na vás trošku zvyknout,“ přiznala dojatá Ledecká.

„Tohle je neuvěřitelné. Strašně vám děkuju, že jste tu čekali v té zimě, že jste sem přišli. Já si myslela, že tady bude pár cizinců u orloje, já řeknu ahoj a bude to hotový a zase půjdu,“ zavtipkovala a k fanouškům v první řadě si pak odběhla pro čokoládu.

U Erbanové vyhrálo Vrchlabí

„Jsem po letu unavená, takže bych v únavě nerada šprýmovala s alkoholem,“ odpověděla po návratu rychlobruslařka Karolína Erbanová, která si dojela v Pchjongčchangu pro bronz, novinářům na otázku k plánovaným oslavám. Erbanová chce slavit ve Vrchlabí, patří totiž mezi úspěšné olympioniky z místní základní školy.

Bronzová Erbanová: Těším se do Vrchlabí na rodinu (zdroj: ČT24)

Její spolužačkou byla také bronzová snowboardcrossařka Eva Samková a školu navštěvoval i stříbrný biatlonista Michal Krčmář. Právě Vrchlabí připravilo pro „své“ olympioniky na odpoledne přivítání na náměstí. Erbanová se těší na chvíle s rodinou, zakrátko ale zamíří opět do Nizozemska, kde žije a trénuje, aby se opět pustila do příprav na finále světového poháru v Minsku.

Je to celé dojemnější, vzkázala Eva Samková plnému vrchlabskému náměstím

„Jak jsem trošku starší, jsem sentimentálnější a je to celé dojemnější,“ řekla k atmosféře na vrchlabském náměstí snowboardistka Eva Samková, která před čtyřmi lety slavila ve Vrchlabí zlato z Her v Soči.

Eva Samková: Je to dojemnější než před čtyřmi lety (zdroj: ČT24)

Do půlky dubna plánuje závodit a trávit čas na horách. V létě ale chce trávit víc času doma, řekla ke svým plánům a zamávala své matce do řad zaplněného náměstí. Ze sportovních cílů jmenovala Eva Samková medaili také z mistrovství světa, kde skončila nejlépe pátá.

Na Staroměstském náměstí se slavilo od odpoledne

Dohromady čeští olympionici získali v Pchjongčchangu sedm medailí, jen Ester Ledecká dokázala vyhrát závod na lyžích i na snowboardu a zapsala se do historie. 

Stříbrem se blýskli rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář, bronz vybojovala biatlonistka Veronika Vítková, rychlobruslařka Karolína Erbanová a snowboardistka Eva Samková.

Co Ester Ledecká udělala pro zviditelnění České republiky, nic podobného jsem nezažil. Mně gratulovali všichni moji kolegové, ani si přesně nepamatovali, jak se Ester jmenuje (…), ale každý dobře věděl, že je z Česka a že zažili určitě něco mimořádného, co patří určitě mezi vrcholy těchto Her.
Jiří Kejval
předseda Českého olympijského výboru

Na Staroměstském náměstí, kde před 20 lety slavili fanoušci s hokejisty jejich triumf na olympiádě v Naganu, vzniklo pro přivítání sportovců a sportovkyň pódium o rozměrech 12 krát 10 metrů. Vedle něj byla instalována velkoplošná obrazovka.