Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V paralympijské výpravě budou jen lyžaři a sledge hokejisté

Česká republika bude mít na paralympijských hrách zastoupení jen v alpském lyžování a sledge hokeji. Do Koreje se vypraví 24 sportovců a jejich trasérů. Doma nakonec zůstane i curlingový tým.

Čeští sledge hokejisté
zdroj: ISIFA/EPA autor: SERGEI CHIRIKOV

Patnáct hráčů zařadil do týmu trenér sledge hokejistů Jiří Bříza. Česká reprezentace se v základní skupině paralympijského turnaje utká s Koreou, Spojenými státy a Japonskem.

"Troufám si říct, že hned první zápas ve skupině s domácí Koreou rozhodne o tom, jestli budeme hrát semifinále a o bronz, nebo jestli odehrajeme zbytek turnaje ve druhé části tabulky a budeme se snažit 'jen' vyrovnat nejlepší umístění z paralympiády, kterým je pátá příčka," uvedl Bříza.

Výprava alpských lyžařů se nakonec rozrostla na devět jmen, neboť divoké karty dostali Tomáš Vaverka a Tadeáš Kříž se svým trasérem Radimem Nevrlým. Vaverka už na paralympiádě startoval, v Soči 2014 ještě jako snowboardista obsadil páté místo. Kromě nich se na svazích v Koreji představí ještě Pavel Bambousek, Miroslav Lidinský, zrakově handicapovaný Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou a Anna Pešková s trasérkou Michaelou Hubačovou.

Právě Hetmer má z českých lyžařů asi největší šance. "V současné době bude umístění do pátého místa v kterémkoli závodě úspěch, tím spíš, když se vracím po zranění. Ale rádi bychom samozřejmě zabojovali o nějakou medaili, kdyby to cinklo, to by byla senzace! Největší šance v tomto ohledu vidím v super-G a sjezdu, ale zadařit se může i v obřím slalomu," prohlásil Hetmer.

Z minulé paralympiády v Soči se čeští sportovci vrátili bez medaile, ve Vancouveru 2010 získala sjezdařka Pešková bronz. Hry v Pchjongčchangu se konají od 10. do 18. března.

Nominace na paralympijské hry v Pchjongčchangu:

Alpské lyžování:

Patrik Hetmer (trasér Miroslav Máčala), Anna Pešková (trasérka Michaela Hubačová), Tadeáš Kříž (trasér Radim Nevrlý), Pavel Bambousek, Miroslav Lidinský, Tomáš Vaverka.

Sledge hokej:

brankáři: Michal Vápenka, Martin Kudela, obránci: Pavel Doležal, Miroslav Hrbek, Pavel Kubeš, Jiří Raul, Karel Wagner, útočníci: Michal Geier, Zdeněk Hábl, Zdeněk Klíma, Zdeněk Krupička, David Motyčka, Martin Novák, David Palát, Zdeněk Šafránek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články