Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Studie upozorňuje na možný doping až 50 % běžkařských medailistů

Šestačtyřicet procent běžců na lyžích, kteří za posledních 16 let získali medaili na OH nebo mistrovství světa, mělo podezřelé hodnoty krevních testů. Uvádí to nezávislá studie pracující s databází více než deset tisíc provedených testů. Mezi běžci je i přes padesát závodníků, kteří se kvalifikovali na blížící se olympiáduv Pchjongčchangu.

Finské Lahti
zdroj: Reuters

Vyplývá to z nezávislé studie, kterou zveřejnily německá televize ARD, britský deník Sunday Times, švédská televize SVT a švýcarský web Republik. 

Studie vychází z databáze obsahující kolem deseti tisíc krevních testů od dvou tisícovek běžců na lyžích z let 2001 až 2010, tedy ještě před zavedením biologických pasů. Podle odborníků je v těchto případech pravděpodobnost, že podezřelé krevní hodnoty značí něco jiného než doping, menší než jedno procento.

Podezřelé krevní hodnoty mělo v databázi 290 běžců, kteří v letech 2001 až 2017 vybojovali na OH a MS 313 medailí včetně 91 zlatých. Nejvíc jich je z Ruska (51), mezi medailisty je i řada Němců, Švédů či Rakušanů.

Zdroj
ČTK, sportschau.de

Hlavní zprávy

Nejčtenější články